Ana içeriğe atla
En

Video Analiz Nedir? Uygulamalar ve Analiz Türleri

Güvenlik Sistemleri

Akıllı Video Analizin temel amacı, oluşabilecek tehditleri önceden algılayarak engellemektir. Günümüzde bu işlem, çoğunlukla birkaç ekran karşısında oturan güvenlik personeli ile yapılmaya çalışılmaktadır.

CCTV izleme merkezlerinde yapılan testlerde; iki veya daha fazla monitörün, 12 dakika sürekli döngü halinde izlenmesi durumunda güvenlik personelinin ekranda olan aktivitenin %45’ini kaçırdığı, 22 dakika sonra ise bu oranın %95’e çıktığı tespit edilmiştir.
 
Video analiz; tehditleri, şüpheli olayları ya da gerçek zamanlı davranışları algılamak ve tanımlamak için video görüntülerini sayısal olarak analiz eden sinyal işleme sistemidir.
 
Hareket algılama, kişi ve araç sayma, yabancı ve kayıp nesne algılama, ters yöne giriş, yoğunluk haritası, sinyal kaybı, görüntünün kapatılması, amaçsız dolaşma, kişi ve nesne takibi gibi birçok gelişmiş algılama seçeneğini içerisinde barındırır. Video analiz ile alarm durumu olmadığı sürece aktif olarak görüntülerin izlenmesine gerek kalmaz.

  • Video analiz ile istenilen sayıda kamera görüntüsü analiz edilir ve önceden tanımlanmış tehdit durumları oluştuğunda alarm verilir.
  • Alarm bilgisi, görüntülü e-posta  yada alarm görüntüsününün linkini içeren bir sms olarak da gönderilebilir.
  • E-harita özelliği sayesinde farklı lokasyonlardaki kameralar üzerinde hızlı gezinme yapılabilir.
  • Sistem, veri doğrulama üzerine kurulu olduğundan hata payı diğer algılama sistemlerine göre oldukça düşüktür.
  • Güvenlik personeli giderlerinden tasarruf edilerek, işletme maliyetleri düşürülmüş olur.

Video analiz; tüm sunucu, kamera ve kullanıcıların merkezden kontrolünü, alarm ve aktivite yönetimini sağlamaktadır. Logları tutulmuş olan alarm durumları, çeşitli arama kriterlerine göre (hareket algılama, kayıp ve yabancı nesne gibi) aratılabilir. Akıllı arama adı verilen bu sistemden elde edilen rapor, tablo ve grafikler halinde alınabilir. Böylelikle operatörler, video analiz raporlarıyla ölçülebilir bilgiye ulaşabilmektedirler.
 
UYGULAMA ÖRNEKLERİ
Kayıp Obje Algılama
Kullanıcı tarafından belirlenmiş olan bölgedeki herhangi bir objenin kaybolması durumunda alarm modu aktif hale gelir. Yine aynı şekilde belirlenmiş bölgeye bırakılmış sahipsiz paketler de tespit edilebilmektedir.
Video Analiz

Video Analiz Araç AlgılamaDuran Araç Algılama
Otoparklarda bilet alınmasının ardından otomatik olarak açılan bariyer kapanıncaya kadar, arkadan gelen diğer araç izinsiz olarak giriş yapabilir. Otobanda duran araçlar için alarm planlanabilir. Bu ve benzeri senaryolar analiz edilebilir.

hareket algılamaSınır İhlali
Operatör tarafından tanımlanan sanal sınırlar yine operatör tarafından belirlenen yönde ihlal edildiğinde (bir hattı geçme, çit üzerinden atlama vb.) sistem alarm durumuna geçer.


Video analiz başıboş dolaşmaBaşıboş Dolaşma
Otopark bölgelerinde araçların arasında dolaşan şüpheli şahıslar tespit edilebilmekte, böylelikle suç gerçekleşmeden engellenebilmektedir.

Video analiz yazılımları, CCTV teknolojisini üst seviyelere taşımıştır. Büyük çaplı sistemlerde veya üst düzey koruma sağlanmak istendiğinde etkin, ekonomik ve güvenilir bir çözüm sunulabilmektedir. CCTV Projeleriniz için Karel Görüntülü İletişim ve Güvenlik Sistemleri Projeler Grubu'ndan bilgi alabilirsiniz.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Etkili Güvenlik Sistemi Nasıl Kurulur?
Büyük Veri - Big Data Nedir? Uygulamalar ve Fırsatlar [Yönetici Özeti]
Araç Takip Sistemi İle Tasarruf ve Güvenlik Nasıl Sağlanır

Diğer Bloglar