Ana içeriğe atla
En

RAM ve Önbellek Arasındaki Fark Nedir?

BT ve Trendler

RAM ve Önbellek Arasındaki Fark Nedir?
Hem önbellek hem de RAM, yanıt sürelerinde gecikmeyi azaltmak için verileri işlemciye yaklaştırır. Fakat önbellek daha hızlı bir seçenek olabilir. Bunun nedenini yazımızda sizlere sunuyoruz.

Önbellek genellikle merkezi işlem biriminin bir parçası veya CPU ve bitişik bir yonga setini içeren bir kompleksin parçasıdır. Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır.

RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir. Bu hafızalara ana veri yolu üzerinden erişilir. (farklı cihazlarla yonga setlerini birbirine bağlayan anakart üzerine oyulmuş kanallar olabilir).

Önbellek Nedir?
Önbellek tanımı yapmak gerekirse, genellikle son zamanlarda ve sıklıkla erişilen verileri, geçici olarak depolamak için kullanılan donanım veya yazılımı ifade eder. Verilere erişmek için daha hızlı bir yol sağlar, ancak sabit sürücüler ve SSD'ler de dahil olmak üzere bilgisayardaki diğer bellek ve depolama türlerinden daha pahalı olma eğilimindedir.

Önbellek kullanıcılara; CPU, uygulamalar, web tarayıcıları ve işletim sistemleri gibi istemcileri tutmak için yerel olarak bulunan ve hızlı bir şekilde erişilebilen küçük miktarda daha hızlı bellek sağlar. Önbellek genellikle güç kaybolduğunda verilerin kalıcı olmayacağı geçici bellektir. Tüm önbellek türleri, veri erişim sürelerini ve gecikmeyi azaltmak için kullanılır.

Önbellek ve RAM arasındaki ilişki
Önbellek, doğrudan bir bilgisayarın CPU'suna yerleşik olan son derece hızlı L1 önbellek içerir. L2 önbellek de bazen işlemciye yerleştirilmiştir. Fakat L2 önbellek, L3 önbelleği gibi CPU'ya bitişik bir yongaya daha sık yerleştirilir. Sonuç olarak, L2 ve L3 önbellekleri L1'den biraz daha yavaş olabilir.
                            
Dinamik RAM veya DRAM ise, işletim sisteminin, kullanılan uygulamaların ve verilerin CPU'nun bunlara hızlı bir şekilde erişmesini sağlamak için geçici olarak tutulduğu bilgisayardaki ana bellektir. RAM, anakarta yerleşiktir ve CPU tarafından anakart arka panelinden erişilir.

Hız ve Maliyet
Hıza gelince RAM ve önbellek arasında fazla bir fark vardır. İşlemciye ya da işlemciye bitişik bir yonga içerisine yerleştirildiği için CPU önbellek belleği RAM'den 10 ila 100 kat daha hızlı çalışır ve CPU isteğine yanıt vermek için sadece birkaç nanosaniye gerektirir. CPU bilgisayarın ana kartından RAM'e eriştiğinde, sistem veri yolu hızını sınırlar. Bununla birlikte, RAM veri erişimi salt okunur bellek ve sabit diskler ve teyp gibi mekanik depolama aygıtlarından daha hızlıdır.

Önbelleğin bu yüksek hızınınsa bir bedeli vardır. RAM ve önbellek arasındaki bir diğer önemli fark, önbelleğin RAM'den daha pahalı olmasıdır. Diskin gecikme özelliklerini değiştirme çabasıyla, özellikle kapasitedeki diskler genişledikçe ve verilere erişim arttıkça, manyetik ortam düzeyinde ek bir önbellek sağlamak için daha yavaş flash belleğin kullanıldığı belirtilmelidir.

Kullanım
Önbellek teknolojisi, bilgisayar işlemlerini daha verimli hale getirmek için kullanılır. Önbellek ile CPU, programların çalışması için sıkça kullanılan talimatlara ve sık erişilen verilere daha hızlı erişim sağlar. Doğrudan CPU'ya yerleştirildiği için, önbellek daha hızlı CPU performansını destekleyen bellek konumlarına mümkün olan en hızlı erişimi sağlar. L2 ve L3 hafızayı tutan bitişik çipler, performansı optimize etmek için genellikle CPU'ya doğrudan bir yola sahiptir.

RAM ve önbellek arasındaki temel fark; işletim sistemi, uygulama ve kullanımda olan verileri saklamak için kullanılan alanın RAM olmasıdır. RAM, CPU'ya bu programlara ve verilere hızlı erişim sağlar. Ancak RAM'in de sınırları var. Bir bilgisayarın RAM'i dolduğunda, işlemcinin fiziksel bellek yetersizliğini telafi etmek için sanal bellek oluşturması gerekir. Bu konuyu da daha sonraki yazılarımızda ayrıntılı ele alabiliriz.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bilgisayarınız Hakkında Bilmediğiniz 5 Büyüleyici Bilgi
İnternette Güvenliğinizi Artıracak 5 Araç
Android Geliştirici Seçenekleri ile Neler Yapabilirsiniz?

Diğer Bloglar