Ana içeriğe atla
En

NVMe Nedir? NVMe Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

BT ve Trendler

NVMe Nedir? NVMe Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey
Yeni bir bilgisayar arayışındaysanız, NVMe bir an önce araştırmaya başlamanız gereken ve mutlaka sahip olmak isteyeceğiniz bir özellik. Peki NVMe SSD nedir? Bu yazıda inceliyoruz.

NVMe Nedir?

NVMe yani Non-Volatile Memory Express, SSD depolama ürünleri yerine tasarlanmış, PCI Express arayüzünü kullanan yüksek hızlı bir depolama teknolojisidir. PCIe arayüzünün NAND belleklerinin gerçek gücünü ortaya çıkarabilmesi için geliştirilmiştir ve ismindeki express kelimesinin de bir sonucu olarak hard diskten ziyade hızlı bellek gibi çalışarak sürücünün daha hızlı çalışmasına imkan sağlar. Ayrıca düşük güç tüketimi, ölçeklenebilirlik ve standartlara uyumluluk özelliklerine de sahiptir.

NVMe Ne Kadar Hızlı?

PCIe, SATA'dan sonra en yüksek bant genişliği sunan arabirim olarak kabul edilir. Giriş seviyesinde PCle SSD'ler bile, SATA 3.0 muadillerinden iki üç kat daha hızlı çalışabiliyor. Hızlı çalışmasını sağlayan ise, veri aktarımı için kullanılan kanal sayısının PCIe’lerde SATA’lara göre daha fazla olması.

SATA, SSD'nizi bilgisayara bağlarken kullandığınız, en çok kullanılan ve en çok bilinen arayüzdür. SSD gibi flash belleklerin yanı sıra daha yavaş çalışan sabit diskler için oluşturulmuş AHCI protokolünü destekleyen SATA, SSD'lerin hızını kısıtlayan bir teknoloji olduğundan artık yerini yeni teknolojilere bırakıyor. Çünkü SSD’lerin çoğunun okuma ve yazma hızlarının genellikle 500-550 mb/s sınırlarında olmasının en büyük nedeni SATA arayüzünün 600 mb/s kısıtlamasıydı. Bu nedenle SATA arayüzünden daha yüksek hız sağlayan yeni bir arayüz gerekliydi ve NVMe olarak karşımıza çıktı. NVMe arayüzüyle Sata 3.0’ın getirdiği 600 mb/s kısıtlamasını aşarak, 32Gbit/s hızlarına ulaşılabiliyor.

Önceki arayüz protokolleri, talep ve veri transferinin gerçekleşme sürecinde uzun gecikmeler yaşanan, çok daha düşük hızlardaki HDD sürücülerle kullanılmak üzere üretilmişti. NVMe de temelde AHCI protokolünün yerini alması için tasarlandı. AHCI yıllar önce eskiyen IDE protokolünün yerini almıştı. AHCI sayesinde geleneksel HDD’ler, veri yükünü çok daha verimli bir şekilde yönetiyordu. Ancak aynı verimlilik ne yazık ki SSD’lerde gözlenemiyor. NVMe m.2 SSD ile birlikte SSD’ler daha geniş komut kuyruklarını daha verimli bir şekilde işleyebiliyor. NVMe ayrıca modern SSD’lerin paralellik özelliğini çok daha etkili kullanabiliyor.

MVMe, SATA ve HDD Karşılaştırması

3 temel depolama teknolojisinin maksimum hız değerleri grafiği:
NVMe Nedir? NVMe, HDD ve SATA hız karşılaştırması
Gecikme süresi de 10 µs’den 3 µs’ye düşürülerek SATA arayüzüne göre 3 kata kadar daha geliştirilmiştir. Yine gecikmelerin olduğu AHCI ile karşılaştırıldığında; m2 NVMe SSD kesintisiz biçimde çalışabilmektedir. Ortalama gecikme değeri ise SATA arayüzüne göre %57 daha düşüktür.

NVMe Neden Önemli?

Verimli ve ölçeklenebilir bir protokol olan NVMe daha büyük depolama verimliliği ve daha az gecikme süresi sunuyor. NVMe bekleme süresindeki hızı ve büyük depolama verimliliğiyle, yeni nesil depolama sınıfı belleklerin (SCM) bir sonraki adımını temsil ediyor.

NVMe Kimler Tarafından Kullanılabilir?

NVMe teknolojisi; öncelikli olarak data merkezleri, büyük sistemler ve işletmeler için tasarlanmıştır ve benzersiz faydalar sunmaktadır. Kurumlar, etkin kayıt erişimleri sırasında daha hızlı tepki süresi, yüksek kapasite ve hot-swap destekli 2,5 inç boyutlu ürünler ile kullanıcılara daha iyi hizmet süreleri sunabilmektedir. Büyük dosyalar üzerinde hızlı bir şekilde ve duraksamadan çalışmalarını sağlamakta ve bunun yanında büyük dosyaların yükleme sürelerini azaltarak yazılımcılara ve databasecilere daha yüksek performans sunmaktadır.
NVMe neden önemlidir, veri merkezleri NVme kullanımının avantajları
Veri merkezlerinin giderlerinin %31’i enerji gereksinimlerinden kaynaklanıyor. Toplam enerji tüketimlerinin ise %32’si bellek, depolama ve soğutma ihtiyaçlarından doğuyor. NVMe sürücüler; 2,5 kat daha verimli enerji kullanımı sayesinde, daha düşük güç değerlerine ihtiyaç duymaktadır. Veri merkezleri, NVMe’in 6W değerinden daha düşük güç ihtiyacı, küçük boyutları ile alan tasarrufu ve hot-swap desteği ile kullanım rahatlığı ve erişilebilirliği gibi özelliklerinden faydalanırlar. Ayrıca NVMe sürücüler, çoklu iş parçacıklarına sahip (Multi-thread) uygulamalarda ve veri tabanı gibi veri merkezi uygulamalarında daha düşük güç ile daha yüksek performans kullanımı için en uygun çözümlerdir.

Uzun lafın kısası NVMe, bilgisayarınızı bir daha asla hızından dolayı beklemenizi gerektirmeyecek kadar hızlı hale getiriyor. Depolama gecikmesini azaltmak ve depolama verimliliği ile güvenliğini arttırma arayışı içinde olan kullanıcılar, NVMe teknolojisinin gelişimine ve yaygınlaşmasına kolayca uyum sağlayacaktır.

NVMe hayatımıza yeni girmiş bir teknoloji olduğundan kullanıcı sayısı henüz oldukça az. Fakat görünen o ki NVMe ürünlerinin yaygınlaşması pazarı oldukça değiştireceğe benziyor. NVMe’yi kullanmanın en avantajlı şekli bir SCM ile birlikte kullanmak. NVMe standardını kullanabilmek için ise, M.2 SSD'nin ve anakartın NVMe arayüzünü desteklemesi gerekiyor.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
RAID Nedir? RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 10 Farkları Nelerdir?
Her Bilgisayar Kullanıcısının Mutlaka Bilmesi Gereken 7 İpucu
SDN ve NFV Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Diğer Bloglar