Ana içeriğe atla
En

İnterneti Değiştiren 7 Veri Trendi

Teknoloji ve İnovasyon

İnterneti değiştiren veri trendleri
İnternet üzerinde tamamen güncel kalmaya çalışıldığı bir gerçek. Veriler çok hızlı bir şekilde değişiyor ve bu değişim, atların ışıktan daha hızlı koştukları bir yarışta kazananın belirlenmeye çalışılmasına benziyor. Bu aşamada her şey çarpıcı görünüyor ve birtakım davranışların sıklıkla ve hızla değişmesi, büyük bir bulanıklık yaratıyor. Mobil teknolojinin yaygınlaşması, insanların medyaya yönelmesi ve çok fazla tüketmesi ile bazı trendler ortaya çıkıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde internetin nasıl görüneceğini ve değişeceğini belirleyecek olan birkaç büyük veri trendi bulunuyor:

1- Hız ve Talep
İnternet bağlantılarımız nasıl bu kadar hızlı ve gün içerisinde ne kadar veri transferi yapıyoruz? Aslında bu iki durum arasındaki ilişki; tipik bir yumurta tavuk hikayesidir. Her zamankinden daha hızlı bağlantı hızlarının gelişmesi, insanların daha büyük bir veri dalgası istemesine mi sebep oluyor? Yoksa talep edilen büyük bir veri yığını, mühendisleri gittikçe transfer hızındaki güncel limitin üzerine mi itiyor? Belki, ikisi de olabilir. İnternet hizmeti etrafındaki altyapı mücadeleye devam ediyor. Her gün daha yaygın hale gelen “gigabit ağları” için bazı umutlar var. Google gibi tanınmış öncüler; en hızlı standart kablolu servislerden ve DSL, küçük yerel ve devlet destekli, büyük şehirlerde ortaya çıkan gigabit ağlarından daha hızlı güncelleme ve yükleme hızı olan test ağları kurduğu biliniyor.

2- Bulut ve Mobil
Ortalama bir kişinin kullanıcı trendleri her geçen yıl değişkenlik gösteriyor. Şöyle ki; istikrarlı trende sahip olan masaüstü bilgisayarlar yerine, daha çok dizüstü bilgisayarlarını, tabletleri ve akıllı telefonları tercih ediyor. Bu durum haliyle, veri depolama ve mobil donanımının dışında yazılım için büyük bir talep oluşturuyor. Mobil cihazın sınırlı belleğine en iyi yanıt; çalışmak için birçok yöntemi kapsayan, programları ve sanal veriyi depolayan bulut programlamasıdır. SaaS’nin tasarım felsefesi, daimi olarak bulut aracı için kurtarıcıdır. Diyelim ki kullanıcılar, yazılım satın almak ve yerel depolama yerine, bir aylık ücret karşılığında bulut destekli sürüm kiralamaktan memnunlar. Bu durum, yazılım odaklı temel iş modellerini değiştirmeye devam ediyor ve internette çalışan uygulama boşluğu kapatıyor.

3- Yüksek Çözünürlük, Düşük Kalite Haline Geliyor
Artan bağlantı hızları ve büyüyen bulut aracı, çevrimiçi içerik kalitesinin yükseklere ulaşmasını mümkün kılıyor. Bir dönem çevrimiçi video çözünürlüğünün zirvesinde bulunan 1080p çözünürlük, yavaş yavaş en düşük video kalitesi haline geliyor. Yeni model monitörler ve televizyonlar temelde 4000+p olan 4k çözünürlüğe sahip. Daha şimdiden Youtube’da videolar bu oranla sunuluyor ve bazı yeni çevrimiçi TV programları 4k çekiliyor. İzleyiciler artık İnternet bağlantıları veya hard disk alanında büyük yer kaplayacak olan video ve oyun gibi büyük kapasiteye sahip yükleme girişimleri için endişelenebilirler.

4- Daha Uzun İçerik
İnternet içeriği hakkındaki geleneksel fikir, izleyicilerin herhangi bir şey için 5 dakikadan fazla sabır göstermeyecekleridir. Ancak bu, insanların gitgide kendi içeriklerini alması sonucunda kanıtlanmış bir hatadır. Bir dizi platformlar, bazı yerel ağlar ve multimedyalar, milyonlarca izleyiciyi ayrıntılı içerikle yakalamayı başardı. İçerik için talep biraz daha fazla, ancak öyle görülüyor ki, dikkat aralığı daha da güçlü büyüyor.

5- Aynı Anda Her Yerde Olan Kısa Form
Mobilite ve internet trendleriBurada, bu yeni atmosferde kısa form video içeriğinin kısıtlı olduğu söylenemez. Tam tersi, video banner reklamları her zamankinden daha yaygın. Bu tür bannerlar, içerik dünyasında haber ve eğlence kaynaklarından daha öteye gidiyor. Saygın platformlar, sadece birkaç saniyelik içerik üreterek Instagram ve Vine gibi kısa form uygulamaları kullanıyor ve bu platformlardan daha fazla verim almak için yatırım yapıyor. Sonuç olarak, bu içerik türleri zamanla paylaşılabilir hale geliyor, diğer sitelerin içerisine yerleştiriliyor ve mobil cihazlar üzerinde rahatlıkla tüketilebiliyor.

6- Başkasının Gözleri
Geçen yıla ait yenilikçi, geniş çaplı ve çok paylaşılmış videolara dönüp baktığımızda; birçoğunun kişisel bakış açısından çekildiğini görüyoruz. GoPro videoları, bugün temelde kendi aralarında ayrı bir kategori oluşturuyor. Akıllı gözlük projeleri, test aşamasından tam piyasa sürümüne doğru çok hızlı bir şekilde gidiyor. Oyunlar ve haberler için üretilmiş kişiselleştirilmiş videoların, standart haline gelmesi bekleniyor. Bu aşamada içerik, giyilebilir cihazlar için giyilebilir kaydediciler ile birlikte tasarlanacak. Ve tam anlamıyla başkalarının gördüklerini göreceğiz.  

7- Her şeye Bağlanma
Öngörülü düşünürler için tüm üstün gelişmeler, daha büyük ve tamamen hayatı değiştirecek haberciler gibi görünür. İnterneti, günlük hayatımızdan ayıran düşünceler giderek çağdışı olmaya başlıyor. Telefonlarımız yakın zamanda yol güzergahlarımız için arabalarımız ile bağlantı kurduğunda, “çevrimiçi” ve “gerçek hayat” arasında olan açıklık neredeyse tamamen kapanacak. Bilinen o ki; internette olan her şey sadece bir veri. Bu verileri nasıl yönettiğimiz, yarattığımız ve aldığımız teknolojimizin yeteneklerine ve zevkimize bağlıdır. Bugün lider bir kavram olan mobil, içerik konusunda doyumsuz ve içerik kalitesinin yükselmesini sağlıyor. Çok hızlı, yepyeni ve oldukça bulutlu bir Internet ortamını, önümüzdeki on yıl içerisinde dört gözle beliyoruz.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Büyük Veri Hakkında Bilmeniz Gereken 7 İpucu
Başarılı Şirketlerin Tercihi M2M ve ATS
Bugün Bilişim Dünyasına Yön Veren 10 Trend

Diğer Bloglar