Bilgisayarlar ve insan. Bu iki önemli varlığı değerlendirince, her geçen gün birbirlerine daha çok yaklaştıklarını görüyoruz. Son dönemde insan beynini taklit edebilmek için yapılan çalışmalara her gün bir yenisi daha ekleniyor. Bu noktada Southampton Üniversitesi araştırmacılarının çalışması alana yeni bir katkı sağlamış durumda.
Araştırmacılar bir nöral ağa güç veren ve önceki direnci hatırlayabilen memristörleri tanıttılar. Kuşkusuz önemli bir gelişme. Şirketler için yapılan bu yatırımlarda, yapay zekaların daha insansı kararlar vermesine de yardımcı olacak bir aşama geçilmiş oluyor. Araştırmacılarca oluşturulan metal oksit memristör dizilimleri, yapay sinir kavşakları olarak hizmet veriyorlar ve gürültülü girdileri bile hiçbir karmaşa olmadan tekrar ve tekrar öğrenebiliyorlar. Böylece yapay zeka daha organik bir işlem gücüne sahip olacak. Önümüzdeki dönemler için gerçekten hayati olabilecek bir aşama böylece aşılmış oldu.
Konuyu şirket yararına daha fazla açmak gerekirse, memristörler kapatılmış olsalar da önceki durumları hatırlayabiliyorlar ve geleneksel devre sistemlerine göre çok daha az güç harcıyorlar. Bu da memristörleri Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlar için ideal kılıyor. Özellikle de büyük bataryalar kullanılamayacak olan cihazlar için bu yetenek oldukça önemli.
Nesnelerin interneti noktasına geldiğimizde şirketler için yapay zekanın değeri çok daha artıyor. Doğal olarak günümüzün teknoloji ile iç içe olan, internet ağını kullanan devleri geleceği bu teknolojiler üzerine kurmak konusunda kararlı görünüyorlar.
Yine de kat edilmesi gereken çok yol var
Elbette henüz araştırmalar ve yaşanan gelişmeler çok yeni. Şirketlerin büyük yatırımlarına rağmen, elde edilen gelirleri arttırmak ve bu alanda çok daha yatırım yapmak gerekiyor. Intel, Google, Facebook gibi devler her geçen gün yapay zeka yatırımlarını bu alanda gelen gelirlerin oranlarına göre arttırıyorlar.
Unutmamak gerekir ki araştırmacılar, teknolojinin henüz ilk günlerinde olduğunun altını çiziyorlar ve beyni tamamen kusursuz şekilde taklit edebilecek bir yapay zeka için yüz milyarlarca sinir kavşağına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar. Testi gerçekleştirilen oldukça basit memristör dizilimleri ise desenlemelere bakmakla sınırlandırılmış olsa da, bir gün bunun yaşanacağını bilmek gerçekten heyecan verici.
Öte yandan araştırmacılar, daha sınırlı amaçlar için bu kadar ileri gidilmesinin gerekmediği, insan yardımına ihtiyaç bile duymadan objeleri sınıflandırabilecek ve desenlemeleri tanımlayabilecek sensörlerin tehlikeli veya ulaşılması zorlu yerler için yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Onların yaptığı araştırmalar ve deneyler arttıkça, şirketlerin yapay zeka alanında olan çalışmaları da hız kazanacak.
Eğer çalışmalar bu şekilde devam ederse Nesnelerin İnterneti odaklı cihazlar artık dış dünyayı hissedebilecekler ve şirketler için önemli kararları alabilecek.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İstila İçin Değil, Güvenlik Önlemi Olarak Robotlar!
Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?
İşletmenizin Geleceği İçin Hazır Mısınız?