Ana içeriğe atla
En

Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği

BT Kariyer

Yazılar okumuşsunuzdur, geleceğin IT(BT) mesleklerinden bahseder… Bazıları gerçekten geleceğin mesleği olurken, bazılarını bir daha hiç duymazsınız. Bu yazının devamında göreceğiniz meslekler onlardan değil. Sizler için çeşitli kaynaklardan faydalanarak günümüzün ve yakın geleceğin gözde bilişim mesleklerini listeledik.
IT BT Meslekleri
Dünyanın önde gelen araştırma şirketi Gartner'a göre, dünya genelinde 2013 yılında bilişim teknolojilerine yapılan harcama %3,8 oranında artarak 3,7 trilyon dolara ulaşacak. Yalnızca büyük verinin (big data) artmasından dolayı 2015 yılına kadar 4.4 milyon yeni iş imkanı yaratılacağı tahmin ediliyor. Dünya genelinde bilişim teknolojileri çalışanlarına olan talebin giderek artacağı öngörülüyor. 2013 yılı itibariyle daha popüler olması beklenen 12 bilişim iş kolu ise şöyle sıralanıyor:

Yazılım geliştirici: Yazılım geliştirme, en çok talep edilen bilişim iş kolu. Yazılım projelerinde kod yazarak veya yazılım mimarisi üzerine çalışarak, mobil uygulama geliştirme de dahil olmak üzere yazılımın gelişmesine katkıda bulunulur.

İş analisti: Temel görevi şirketin mevcut ihtiyaçlarını anlayıp onlara en uygun olan iş ve bilişim çözümlerini araştırmak, bulmak, uygulanmasını/kurulumunu ve sürekli geliştirilmesini sağlamaktır. İş analistleri, üst yönetim, çalışanlar ve bilişim teknolojileri departmanı arasında köprü görevi görürler. İki taraf arasındaki arabulucu da denilebilir.

Veri analisti: Şirketin satış, üretim, müşteri, çalışan vb. çeşitli verilerini denetler, temizler, dönüştürür, veri modellemesi yapar ve analiz eder. Bunu yapmaktaki amacı, şirket için yararlı/anlamlı bilgiler ve sonuçları ortaya çıkartarak daha doğru karar vermesini sağlamaktır. Özellikle big data(büyük veri) projelerinin çok gündemde olduğu bu günlerde veri analistliği pozisyonu dikkat çekmektedir.

Help Desk (yardım masası) uzmanı: Son kullanıcıya bilgisayar sistemi, donanımı veya yazılımıyla ilgili teknik destek sağlamakla sorumludur. Bilişim teknolojileriyle ilgili müşteri sorunlarını teşhis etmek, çözüm bulmak ve çözümü uygulamak help desk uzmanının görevidir. Günümüzün ölümsüz mesleklerinden biridir.

BT proje yöneticisi: Görevi, bilişim projelerini belirlenen bütçe, zaman ve kalitede tamamlanmasını sağlamaktır. Bunları yaparken müşteri taleplerinin iyi anlaşılması, projenin gerçekçi planlanması, süreç boyunca proje çalışanlarının plana uygunluğunun denetlenmesi ve sağlanması önemlidir.

Yazılım kalite güvence analisti: Belli metotlar uygulayarak, yazılımların güvenilir, fonksiyonel ve kullanışlılığını test eder. Yazılan programın zayıf yönlerini tespit etmenin yanında, programın yazılımı bittikten sonra onun hatasız çalışıp çalışmadığını kontrol etmek kalite güvence analistinin görevleridir.

Tümleşik İletişim Uzmanı: Özellikle yurt dışında çok yaygın ve aranan bir uzmanlık alanı olan Tümleşik İletişim, ülkemizde de giderek ilgi görmeye başlıyor. Telekom, network ve uygulama uzmanlığı gerektiren bu alan hakkında daha fazla bilgiyi Karel Tümleşik İletişim sayfasından alabilirsiniz.

Sistem yöneticisi: Bilgisayar sisteminin ve genellikle bilgisayar, sunucu, ağ ve ilgili donanımları da dahil olmak üzere kurulum, bakım ve işleyişinden sorumlu kişidir. Sistem yöneticisinin temel görevi, bilgisayar sisteminin performansının, güvenliğinin ve içerisindeki programların kullanıcıların beklentilerini karşılamasını sağlamaktır.

Veri tabanı yöneticisi/programlayıcısı: Veri tabanı yöneticisi; kullanılan bilgisayar sisteminin veri tabanının kurulmasını, güncellenmesini, denetlenmesini, güvenliğini ve işleyişini sağlar. Veri tabanı programcısı ise veri tabanı tasarımının yapılmasından ve oluşturulmasından sorumludur.

Veri ambarı uzmanı: Veri ulaşımını optimize etmek için kurumun veri ambarı sisteminin tasarımını ve uygulamasını yapar. Bu sisteminin işleyişinden sorumludur. Veri ambarının içindeki bilgileri daha kullanışlı hale dönüştürmek için modellemeler geliştirir.

Kurumsal kaynak planlama (ERP) analisti: ERP sistemi, bir kurumun tüm birimlerindeki aktivitelerden ortaya çıkan verileri ortak bir havuzda toplar. Bu sistem, kurumun bütün verilerinin anında yönetim tarafından görülmesini ve kontrol edilmesini sağlar. ERP analisti bütünleşik entegre sistemlerinden doğru bilgilerin ortaya çıkmasını sağlar ve kurulum/uyarlama sonrasında ERP sisteminin işleyişinden sorumludur.

Network uzmanı: Bir kurumun yerel alan ağını (LAN) ve geniş alan ağını (WAN) yönetir. Ağın güvenliğinin sağlanması, yeni donanımların ve uygulamaların yüklenmesi ile yazılımların güncellenmesi network uzmanının sorumluluklarından bazılarıdır. Ağ ile ilgili herhangi bir problem ortaya çıktığında ağ kullanıcılarına destek verir.

Teknoloji hayatınızın ayrılmaz bir parçasıysa takipte kalın: facebook, twitter

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Başarılı BT Kariyeri İçin Geliştirilmesi Gereken Sosyal Beceriler
Neden IPv6 - IPv4'nin Eksik Yönleri ve IPv6'nın Sağladığı Faydalar
Mutlu Bir İş Hayatı için Verimli Çalışmanın 9 Yolu

Kaynaklar: Networkworld, Information-management, İTÜ, Chron, Hanger

Diğer Bloglar