Ana içeriğe atla
En

Ünlü CIO’lar Hangi Bölümlerden Mezun?

BT Kariyer

Ünlü CIO’lar Hangi Bölümden Mezun?
Son yıllarda, çocukluktan itibaren bilim ve bilişime ilgi duyan yeni bir nesil görüyoruz. İlgi alanları ve yetenekleri erkenden keşfedilen çocuklar, bu doğrultuda kendilerini geliştirebilmeleri için yönlendirilme şansına sahip oluyorlar. Yeteneklerini bilgi teknolojileri alanında lisans veya yüksek lisans eğitimi ile tamamladıklarında, küçük yaştan itibaren dijital dünyaya adım atmış olmalarının da yardımıyla bilişim dünyasında fark yaratabilmelerini sağlayacaktır.

Gençlerin akıllarındaki en büyük sorulardan biri de üniversitede hangi bölümü seçecekleri. IT alanında kariyer yapmayı düşünenler için, bazı ünlü CIO’ların üniversite bölümlerini derledik;
Fletcher Previn – IBM
Fletcher Previn – IBM
IBM’in bilgi teknolojilerinden sorumlu başkanı Fletcher Previn, Connecticut College Siyasal Bilimler mezunu. Fletcher’ın CIO olarak odak noktası, Agile kültürünü tüm teknoloji kuruluşlarının işleyişlerine ve gelişmelerine dahil etmek. Fletcher; kurumsal uygulamalar, global altyapı ve mobil geliştiricileri kapsayan 20 binden fazla global çalışana öncülük ediyor. Ayrıca sorumluluğu, IBM’in 370 bine yakın çalışanına, tedarikçilerine ve iş ortaklarına verimli bir IT çevresi oluşturmak. Fletcher daha önce de IBM’in satış ve dağıtım takımları için mobil araçlar geliştiren takımı yönetiyordu.
Ben Fried – Google
Ben Fried – Google
Ben Fried, Columbia Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri mezunu. Dünyanın en yenilikçi şirketlerinden biri Google’ın 2008 yılından beri CIO’su olan Ben Fried, IT’ye işlevsel olarak çeşitli fakat mühendislik merkezli yeni bakış açıları getirmesiyle dikkat çekiyor.
Atish Banerjea – Facebook
Atish Banerjea – Facebook
Facebook CIO’su Atish Banerjea Delhi Üniversitesi Ticaret Bölümü mezunu. Daha sonra da bilgisayar bilişim sistemleri yüksek lisansı yapan Banerjea, Facebook’un global bilişim teknoloji işlevlerini yönetiyor. Banerjea’nın ekibi, Facebook’un dünya çapında erişilebilir olmasını kolaylaştıran sistemlerin yapımını ve çalıştırılmasını sağlıyor.
Pam Parisian – AT&T
Pam Parisian – AT&T
Dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden AT&T’de Destekleyici Sistemlerin Teknoloji Geliştirme bölümünden sorumlu ekibin yöneticisi olan Pam Parisian, İşletme Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri eğitimi almış. Teknoloji şirketlerine yaptığı katkılarının yanı sıra, yurt genelinde kadınlara desteğinden ve çabalarında dolayı 2015’te Women in Technology onur listesine girdi.
Clay Johnson – Walmart
Clay Johnson – Walmart
Texas Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu olan Walmart CIO’su Clay Johnson, GE, Dell, Boeing, FedEx gibi global liderler arasında yer alan bir çok şirketi deneyimlemiş ve 2018’de yılın CIO’su seçilmiş. Son 3 yılda işletme modelini ve tedarik zinciri uygulamalarını değiştiren Walmart, e-ticarete ağırlık veren yeni ticari girişimleriyle dikkat çekiyor.
Şirin Aktaş – Unilever Türkiye
Şirin Aktaş – Unilever Türkiye
Şirin Aktaş, lisans ve yüksek lisans eğitimini Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği bölümünde tamamlayarak iş hayatına başladı. Presales, Proje Yönetimi, Büyük Müşteri Yönetimi, Ürün Yönetimi, Uygulama Mimarı ve çeşitli seviyelerde ve farklı ülkelerde BT Yöneticiliği yaparak birçok dikey ve yatay uzmanlıkları deneyimleme şansına sahip oldu. Şu anda Unilever’de Türkiye, Orta Asya ve İran’dan sorumlu BT Direktörü olarak tüm iş birimlerinin ve çalışanların dijitalleşmesi için çözümler üretip onları teknoloji ile desteklemeye devam ediyor.
Larry Quinlan – Deloitte
Larry Quinlan – Deloitte
Larry Quinlan, 1995 yılından beri Deloitte’da CIO olarak görev yapıyor, University of West Indies Endüstriyel Yönetim bölümü mezunu ve Baruch College MBA derecesi var. Quinlan, Global CIO konseyine başkanlık ediyor ve ekip olarak sorumlulukları; teknolojiyi her yönüyle kapsayan strateji, altyapı, destek ve uygulamaların yürütülmesini sağlamak. Quinlan bunun yanında teknoloji stratejileri, trendler ve liderlik üzerine önemli müşterileriyle görüşmelere de kayda değer bir zaman ayırıyor.
Gökçe Bezmez – Mercedes-Benz Türkiye
Gökçe Bezmez – Mercedes-Benz Türkiye
Gökçe Bezmez, Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra Michigan Teknoloji Üniversitesi’nde Operasyon Yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1998 yılında Mercedes-Benz Türk’te Proje Koordinatörü olarak çalışmaya başlayan Gökçe Bezmez, Daimler Chrysler AG Almanya’da BT Analisti, Mercedes-Benz Türk’te Otobüs ve Kamyon Süreç & Uygulamaları Bilgi Teknolojileri Müdürü ve Daimler AG’de Otobüs Sipariş ve Üretim Yönetiminden sorumlu Küresel IT Yöneticisi olarak görev aldı. 2013 yılından itibaren Mercedes-Benz Türk’te CIO olarak görev yapıyor.
Darryl West – HSBC
Darryl West – HSBC
Finans hizmetlerinde 30 yılı aşkın tecrübesi olan ve 2015’ten beri HSBC grup CIO’su ve Genel Müdürü olan Darryl West, yenilikçi teknolojileri güvenli bir şekilde kullanıcıya sunabilme becerisinin kolay, hızlı ve daha iyi hizmet almak isteyen müşteriler için bankacılık ve finans hizmetlerinin kalbi olduğunu söylüyor. Darry West ilk olarak Deakin Üniversitesinde Muhasebe ve Bilgisayar Bilimleri okumuş, ardından da Muhasebe Uzmanlığı eğitimi almış.
Alpna J. Doshi – Philips
Alpna J. Doshi – Philips
Alpna Doshi, Bilgisayar Bilimleri mezunu ve Harvard Business School’da Global İşletme Yönetimi eğitimi almış. IT sektöründe 25 yıldan fazla global deneyimi var ve 2018’de CIODAY tarafından yılın CIO’su seçilmiş.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
CIO’ların İş Liderine Dönüşebilmesi İçin Gerekli 9 Yetkinlik
BT Yöneticilerinin Değişen Rolü [infografik]
Türkiye'nin En Önemli Teknoloji Etkinlikleri

Diğer Bloglar