Ana içeriğe atla
En

Video Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli?

BT Kariyer

Video Mülakatta Nelere Dikkat Edilmeli?
Video konferans uygulamaları, insan kaynakları birimleri tarafından uzun süredir kullanılan bir yöntem. İnsan kaynakları çalışanları, bulunduğu il dışında işe alım için görüşme yapma ihtiyacı duyduğunda, zaman kaybını önlemek ve seyahat maliyetlerini düşürmek  için video konferans uygulamasını tercih ediyor. Bu yöntem, sadece İK uzmanları için değil, aday için de kolaylık sağlıyor. Adayın iş seyahati veya tatil gibi sebeplerle görüşme yapmak için seyahat imkanlarının kısıtlı olduğu durumlarda hem pratik bir çözüm sunuyor, hem de adayın fırsatları kaçırmasına engel oluyor.

İşe alım sürecine dahil olan tüm taraflar için mülakatları daha zahmetsiz ve kolay hale getiren online mülakat; şu günlerde yaşadığımız yeni tip Korona virüs (COVID-19)  salgını sebebiyle çok daha sık kullanılıyor. Şirketlerin insan kaynakları birimleri tedbir amaçlı olarak mülakatları online olarak sürdürmeye devam ediyor.

Siz de bu dönemde, iş başvurusu yaptığınız şirketlerden birebir görüşme yerine online ortamda gerçekleştirmek üzere bir mülakat daveti alabilirsiniz. Karel Bulutta Konferans gibi video konferans uygulamaları ile yüz yüze bir görüşme yapar gibi mülakatlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Online iş görüşmelerinin de yüz yüze mülakat ile aynı değerde olduğunu unutmamak gerekir. Bu bakımdan, yeni bir mülakat davetine hazır olmanız ve video mülakat sorularında başarılı olmanız için dikkat etmeniz gereken bazı noktaları sizlerle paylaşmak istiyoruz;

1) Mülakatı gerçekleştireceğiniz uygulamayı mutlaka önceden bilgisayarınıza indirip bir deneme yapın. Kameranızın doğru çalıştığından, sesinizin program tarafından algılandığından emin olun. Programda kullanacağınız kullanıcı adınızın, ad ve soyadınızdan oluşan bir kombinasyon olmasına dikkat edin.

2) Mülakat tarihinden önce, yakın bir arkadaşınızla program üzerinden bir alıştırma yapın.

3) Mülakatı yapacağınız odayı önceden ayarlayın. Arka planınızda düz duvar gibi bir alan olmasına gayret edin. Bu mülakat esnasında, bulunduğunuz alana kimsenin girmemesini sağlayın ve cep telefonunuzun mülakat sırasında kapalı olduğundan emin olun.

4) Kıyafetiniz ve görüntünüz yüz yüze mülakatta nasıl oluyorsa video mülakatta da aynı şekilde olmalıdır. Bu nedenle bakımlı ve özenli bir görünüme sahip olun.

5) Yüz yüze mülakatta olduğu gibi video mülakatlarda da görüşme saatinden önce online olun.

6) Görüşme sırasında yanınzda su ve not kağıdı bulundurmak faydalı olacaktır.

Tüm bu hususlara dikkat ederseniz, video mülakatı sürecini kolaylaştırabilirsiniz. Video mülakatlarınızda bol şans dileriz!
 
Karel Bulutta Konferans, İnsan Kaynakları ekiplerine neler kazandırıyor > İnsan Kaynaklarında Video Konferans
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İş Başvurusunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Fırsat Çıktığında Hazır Olmak
Video Konferansları Verimli Hale Getirecek 9 Öneri

Diğer Bloglar