Ana içeriğe atla
En

Evden Çalışanlar İçin Altın Kurallar

BT ve Trendler

Evden Çalışma için Altın Kurallar
İnternet ve dolayısıyla da getirdiği elverişli çalışma ağı, artık bir dünya sistemi haline geldi. Günümüzde gerek çalışanların evden çalışma imkanları, gerekse de genç girişimcilerin home-ofis çalışma şekilleri her geçen gün artış göstererek kabul görüyor. Daha önce bahsettiğimiz gibi işverenler için birçok avantajları olan bu evden çalışma sistemi, özellikle evden çalışan bireyler için de apayrı bir önem taşıyor.

Evden çalışan bireylerin, devamlılıkları ve verimlilikleri için dikkat etmeleri gereken başlıca adımlar bulunuyor. Bu bağlamda bu adımları, evden çalışanların maksimum verim kazanabilmesi için teker teker sıraladık;
en ucuz video konferans, ücretsiz video konferans, evden çalışma video konferans
1-Yeterli bir bilgisayar
En geleneksel tabiri ile bilgisayarlar, evden çalışan kimselerin ve girişimcilerin “ekmek teknesi” konumundadır. Dolayısıyla bilgisayarları, her zaman tüm iş gereksinimlerine cevap verebilecek, çeşitli sorunlarla vakit ve motivasyon kaybettirmeden süreklilik sağlayabilecek niteliklere sahip olmalıdır.

Evden çalışan bireylerin iş merkezleri olan bilgisayarlar için, dikkatli ve özenli tercihler yapmak gerekiyor. Zira herhangi bir olumsuz durum sonucu işlerin aksamaması açısından, her ne kadar giderleri arttırmamak adına düşük bütçe ile bilgisayar seçimleri yapılsa da, uzun vadede can sıkıcı sorunların önüne geçmek adına güçlü, verimli ve stabil bir bilgisayar tercihi yapmak gerekiyor. Özellikle tüm iş hayatının bu bilgisayar başında geçirileceği göz önünde bulundurulduğunda, aslında en yüksek bütçe ayrımını hak edebilecek olduğu kanaatine varılabilir.
 
2-Sürekli ve güçlü bir kablosuz internet ağı
Evden çalışma ve home-ofis çalışma alanını var eden internet, elbette ki evdeki çalışma ortamı için bir vazgeçilmez. Ancak kararsız ve zayıf bir kablosuz veya kablolu internet bağlantısı, işleri sekteye uğratabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla da bilgisayar kadar ev ortamındaki internet ağı da bir o kadar önem teşkil ediyor.

Bu noktada ise kablosuz, güçlü ve kararlı bir internet ağı tavsiye ediliyor. Çünkü kullanılan birçok mobil cihazın, ofis veya iş ortakları ile devam eden iletişimi sağlamak adına çalışabilmesi gerekiyor. Karel Mobil gibi uygulamalar internetin olduğu her yerden iletişiminizi devam ettirmenize yardımcı olabilir. Zira kablolu bir internet ile masa başında sabit kalmak, iletişim kopukluğuna ve motivasyonunuzun düşmesine neden olabiliyor.

Evden çalışanların toplantılar için kullanabileceği Video Konferans programları için de yeterli bir internet bağlantısına ihtiyaçları vardır. Bu sayede bir toplantı odasına istiyaç duymadan ve bulunulan her ortamdan yüz yüze toplantılar yapılabilir.
 
3-Kesintisiz güç kaynağı gereksinimi
Bilgisayar, mobil iletişim ve internetten söz ediyorsak, bunların elektrik ile mümkün olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Ofis ortamında herhangi bir güç kesintisi, jeneratör ile devam ettirilebilirken, ev ortamında ne yazık ki bu durum çok da mümkün değil. Durumun böyle olması, herhangi bir güç kesintisi anında elektrik ihtiyacınızı karşılayabilecek pratik ürünlere ihtiyaç duyduğunuz anlamına geliyor.

Neyse ki mobilite, güç kaybını önleyecek ürünleri de beraberinde getiriyor. Mobil cihazınız için istenilen her kapasitede taşınabilir şarj cihazları ve bilgisayarınız için yine hemen her boyutlarda kesintisiz güç kaynakları ile iletişim ve çalışmalarınızın aksamasının önüne geçilebiliyor.

Özellikle iletişim noktasında kesintisiz güç kaynakları edinilmesi olmazsa olmazlardan. Zira herhangi bir video, sesli veya yazılı görüşmenin elektrik kesintisi ile bölünmesi, kurumsal anlamda büyük problemleri beraberinde getirebilir.
 
4- Bulut depolamanın sağladığı esneklik
Bulut DepolamaMobilleşen teknolojiden ve süreklilikten bahsettiğimiz evden çalışan bireyler için, bulut depolama çözümleri ciddi anlamda yardımcı olabilir. Üzerinde çalıştığınız projelere veya dokümanlara hemen her yerden erişebilme imkanı, çalışma alanınız açısından büyük bir esneklik sağlayabilir.

Keza veri güvenliği noktasında da avantaj sağlayan bulut depolama teknolojisi, herhangi bir bilgisayar problemi durumda verilerin kaybolmasının önüne geçmiş oluyor. Özellikle son dönemde bulut depolama servislerinin hem yerli hem de yabancı firmalar tarafından ulaşılabilir seviyelere getirilmiş olması, bu servislerin kullanımlarının artmasına yardımcı oluyor.
 
5- Mutfağın gücü
Konumuz ev olduğu zaman, hiç şüphesiz ki mutfak avantajı göz ardı edilemez. Bu avantajı da home-ofis kavramı ile birleştirmek gerektiğini unutmamak gerekiyor. Özellikle kahve, çay ve atıştırmalıkların mutfakta hazır beklemesi, evden çalışan bireylerin masa başında enerjilerini tazelemesi için büyük birer fırsat haline gelebilir. Mutfağınızdan kahve, çay, süt ve atıştırmalıkları eksik etmemek, enerji dolu çalışma saatleriniz için büyük birer etmen olacaklar.
evden çalışma, webinar nedir, zoom, skype, telekonferans, çoklu görüntülü konuşma, home ofis çalışma, corona evden çalışma
6-Çalışma ortamının etkisi
Evden çalışanların en büyük avantajlarından bir tanesi, ofislerdeki mevcut kurallara uymak zorunda olmamalarıdır. Ancak her ne kadar ev ortamı büyük rahatlık sağlasa da, bu rahatlık kimi zaman çalışma sürelerine olumsuz etkiler oluşturabilir.

Evden çalışanların ofisi, genelde masa ve bilgisayardan ibaret oluyor. Bu durumda bireyler masalarını, iş motivasyonunu düşürmeyecek şekilde düzenlemeliler. Dağınık veya çok sade masalar, çalışma süresini olumsuz etkileyebilir. Tertipli ve ihtiyaç duyulacak malzemelerin hemen elinizin altında olmasına imkan sağlayacak bir çalışma ortamı yani masa düzeni, çalışma saatlerine pozitif etki oluşturacak ve motivasyonunuzu arttıracaktır. Çok kalabalık ve düzensiz masalar ise, göz yorgunluğu ve bunaltan çalışma ortamı oluşturdukları için, bu tür düzenlerden kaçınmanızı şiddetle öneriyoruz.
 
7-Disiplin, disiplin ve disiplin
Aslında evden çalışanların ofiste çalışanlara göre daha fazla disipline ihtiyacı vardır. Çünkü ev ortamının getirdiği rahatlık, kimi zaman çalışma saatlerini sekteye uğratabilir. Ev içerisinde dikkat dağıtıcı nesnelerin ve durumların, ofise göre çok daha fazla oluşabileceği düşünüldüğünde, evden çalışan bireylerin bu etmenlere disiplinli bir program ile engel olmaları gerekiyor.

Her ne kadar evde çalışan bireyler yalnız ve kontrolsüz çalışıyor gibi görünseler de aslında durum tam tersi olmalıdır. Kendinize göre çalışma saatleri belirlemeli, çalışma sürenizi bölecek ve dikkat dağıtacak durumları göz ardı etmeli, hatta çalışma disiplini oluşturmak için masanızın başına geçmeden tıpkı ofise gider gibi giyinmeniz, disiplinli bir çalışma sürecinin ilk adımları olacaktır.

Siz de belirtilen bu adımları, kendinize ve ev ortamınıza göre kişiselleştirip uygulayarak, home-ofis sahanızı daha verimli bir hale getirebilirsiniz.

Evden Çalışanlar İçin İletişim Çözümleri

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Uzaktan Çalışma: Ev veya Ofis Dışında Çalışanlar İçin Destekler
BYOD ile Her Yerde, Her An, Her Cihazla...
Mutlu Bir İş Hayatı için Verimli Çalışmanın 9 Yolu

Diğer Bloglar