Ana içeriğe atla
En

Metaverse Nedir? Geleceği Nasıl Etkileyecek?

Teknoloji ve İnovasyon

Metaverse Nedir? Geleceği Nasıl Etkileyecek?
İnternetin geleceği ile ilgili çeşitli öngörüler ortaya atılıyor ve son dönemde bunların en önemlisi "metaverse". Elbette bu değişimlerin toplumlar için büyük etkileri olacak. Metaverse yeni dönemde, yaratıcılığı inanılmaz derecede açığa çıkaracak, markalar ve işletmeler için yeni sınırlar ve ufuklar açacak.
 

Metaverse Nedir?

“Metaverse” kelimesi, " meta " (öte) ve "universe" (evren) sözcüklerinin anlamlarının karışımından türetilen yeni bir sözcüktür. Metaverse, tüm sanal dünyaların, artırılmış gerçeklik ve internet'in toplamı da dahil olmak üzere, neredeyse geliştirilmiş fiziksel gerçeklik ve fiziksel olarak kalıcı sanal alanın yakınsamasıyla oluşturulan kolektif bir sanal paylaşılan alandır.

“Metaverse” terimi ilk defa bilim kurgu yazarı Neal Stephenson tarafından 1992 tarihli “Snow Crash” adlı romanında ortaya çıkmıştır. “Snow Crash”te Metaverse, arttırılmış gerçeklik teknolojisiyle donatılmış kullanıcılar tarafından deneyimlenen devasa popüler bir sanal dünyadır.

Gerçeğe yakın sanal dünya, insanların dijital avatarlarla temsil edildiği paylaşılan bir sanal alandır. Sanal dünya, içindeki toplumun karar ve eylemlerine bağlı şekilde sürekli olarak büyür ve gelişir. İnsanlar tamamen sanal olarak (yani sanal gerçeklikle) metaverse'e girebilecek veya artırılmış ve karma gerçeklik yardımıyla fiziksel alanlarında onun bölümleriyle etkileşime girebilecekler.
 

Metaverse Neden Önemli?

metaverse neden bu kadar önemli

Metaverse, bilim kurgu yazarlarının yakaladığı fantastik vizyonların gerisinde kalsa bile yeni bir bilgi işlem platformu veya içerik ortamı olarak trilyonlarca değer üretmesi muhtemeldir. ancak tam anlamıyla Metaverse, çoğu dijital deneyime açılan kapı, tüm fiziksel deneyimlerin önemli bir bileşeni ve bir sonraki harika iş platformu haline geliyor. Böyle bir sistemin katılımcısı olmanın değeri de oldukça büyüktür. Bugün “internet”in bir sahibi yoktur, ancak dünyadaki en değerli halka açık şirketlere baktığımızda üst sıralarda önde gelen internet şirketlerini görüyoruz. Eğer Metaverse gerçekten internetin yerine geçecekse ekonomik açıdan da büyük bir yükseliş gösterebilir. Metaverse, internette gördüklerimizden daha fazla sayıda ve çeşitlilikte fırsat üretebilir. Ödeme işlemleri, kimlik doğrulama, işe alımlar, reklamlar, içerik oluşturma, güvenlik ve benzeri her şeyi yönetmek için yeni şirketler, ürünler ve hizmetler ortaya çıkacaktır. Bu da günümüzdeki birçok çalışanın işlerinin son bulacağını ve dönüşeceği anlamına gelir.

Metaverse Nasıl Kurulacak?

Metaverse’ün çalışması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekecek ve “Metaverse öncesi”, “Metaverse sonrası” gibi doğrudan var olmayacak. Bunun yerine, farklı ürünler, hizmetler ve yetenekler bütünleşip kaynaştıkça zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkacaktır, ancak yerine getirilmesi gereken birkaç temel unsuru düşünmek faydalı olacaktır.

Metaverse için şu anda var olmayan bir altyapı gerekiyor. Çünkü internet bu deneyime yakın bir şey için tasarlanmamıştı, dosyaları bir bilgisayardan diğerine paylaşmak için tasarlanmıştı.

Metaverse için video konferans ve video oyunların sunduğu olanaklardan daha fazlası ve yüksek düzeyde eş zamanlılığa sahip bir altyapı gereklidir. Çoğu görüntülü sohbet programı en fazla birkaç düzine kişinin karşılıklı görüşmesine imkan tanır. Yüzlerce kişiye ulaşan bir durum varsa, iki yönlü paylaşım yerine izleyicilere bir kaç kişinin canlı yayın görüntüsü ulaştırılır.
metaverse ne zaman kullanılmaya başlanacak
Metaverse'ün Gelişimine Hangi Şirketler Katkıda Bulunabilir?
1. Microsoft
Microsoft, Office 365 ve Linkedin aracılığıyla yüz milyonlarca birleşik kullanıcı kimliğine sahiptir. Dünyanın en büyük ikinci bulut satıcısıdır. Tüm sistemleri / platfromları / altyapıyı kapsayan kapsamlı bir işle ilgili yazılım ve hizmet paketine sahiptir. Bu amaçla Metaverse, Microsoft’ta PC’den mobil cihazlara geçiş sırasında bıraktığı işletim sistemi / donanım liderliğini geri alma fırsatı sunuyor.

2. Facebook
Facebook CEO’su Mark Zuckenberg, Metaverse’ü geliştirme ve sahip olma niyetini açıkça belli etmese de, ona olan takıntısı oldukça açık görünüyor. Facebook, daha büyük ve daha yetenekli bir sosyal grafik oluşturacağı ve hem yeni bir bilgi işlem platformunu hem de yeni bir katılım platformunu temsil edeceği için Metaverse’den diğer tüm şirketlerden daha fazla etkilenecektir.

3. Amazon
Amazon en açık şekilde, her zaman ürün satın aldığımız birincil yer olmak isteyecektir. Buna ek olarak, şirket halihazırda yüz milyonlarca kredi kartına sahip dünyanın en büyük bulut satıcısı, çok sayıda farklı tüketici için bir medya sağlayıcı, e-ticaret platformu ve bildirildiğine göre AR gözlükleri üzerinde çalışıyor.

4. Apple
Apple, bildiğiniz gibi modern çağın en büyük tüketici elektroniği rüreticilerinden ve en büyük oyun mağazalarından birinin sahibi. Ayrıca şirket, Metaverse’e yardımcı olacak AR cihazlarına ve IoT teknolojilerine büyük yatırımlar yapıyor. Bununla birlikte, herkesin tüm kullanıcı verilerine ve cihaz API’lerine erişebileceği açık bir platform oluşturmak, Apple’ın değerlerine ve iş stratejisine aykırıdır.
 

Metaverse Hayatımızı Nasıl Etkileyecek?

Mevcut çevrimiçi platformlar, kullanıcılara belirli hizmetler için ve belirli sınırlar içerisinde özgürce hareket etmelerine izin verir, ancak platformlar arasındaki birlikte çalışabilirliği sınırlandırır. “Minecraft”ta herhangi bir şey inşa edebilirsiniz, ancak yarattıklarınızı bir “Fortnite” haritasına aktaramazsınız. Metaverse, kullanıcıların kendi içeriklerini oluşturmalarına ve geniş çapta erişilebilir bir dijital dünyada özgürce dağıtmalarına izin verecek.

Modern internetin aksine Metaverse kullanıcıları, tüm değişiklikleri gerçek zamanlı olarak yaşayacaktır. Bir kullanıcı Metaverse'de herhangi bir değişiklik yaparsa, bu değişiklik kalıcı olacak ve hemen herkes tarafından görülebilecektir. Metaverse'ün kalıcılığı ve birlikte çalışabilirliği, kullanıcılara modern internete kıyasla daha fazla kimlik ve deneyim sürekliliği sağlayacaktır. Metaverse'de, kullanıcıların ayrı Twitter profillerine, “Fortnite” karakterlerine ve Reddit hesaplarına sahip olmaları gerekmeyecek, tüm kanallarda kendileri olacaktır. Bu kimlik sürekliliği, kullanıcıların Metaverse'deki içeriği nasıl satın alıp tükettiğinin arkasındaki temel faktör olacaktır.
metaverse neden çok önemli

Metaverse Ne Zaman Gelecek?

Gerçek bir Metaverse'e giden yolda hala epeyce engel var. En büyük engeller de donanım sınırlamalarıdır. Şu anda dünya çapındaki ağ oluşturma ve bilgi işlem yetenekleri, milyonlarca eşzamanlı kullanıcı tarafından gerçek zamanlı olarak deneyimlenebilen kalıcı bir dijital dünyayı henüz destekleyemeyecektir. Bu düzeyde ağ oluşturma ve bilgi işlem gücü mevcut olsa bile, böyle bir çabanın enerji tüketimi hem ulusal elektrik şebekeleri hem de çevre için sorun yaratacaktır.

Donanım ve enerji teknolojinin yeterli olduğu durumda, gerçek bir Metaverse gelişimini teşvik etmek için geniş kültürel değişiklikler gerekli olacaktır. Nispeten yüksek kaliteli sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik teknolojileri zaten tüketicilere sunuluyor, ancak Thrive Analytics ve ARtillery Intelligence tarafından hazırlanan 2020 raporuna göre Amerikalıların yüzde 20'sinden azı VR başlıkları ile tanışmış durumda. Ayrıca uzmanlar, VR ve AR gibi cihazların en erken 2025 gibi bir tarihte oyun konsollarını geçme konusunda bir şansı olduğunu tahmin ediyor.

Metaverse Projeleri Nelerdir?

Metaverse Ekonomi Projeleri

Şirketlerin pazarlama stratejilerini, online reklam satın almalarından, paylaşılan sanal bir ekonomide kullanılabilecek versiyonlarına dönüştürmeleri gerekecek. Şirketlerin veri tabanındaki yeni müşterileri hakkında pazar araştırması yapmaları gerekecek. İnsanların meta evrende nasıl davrandığı ve tercihlerinin neler olduğu, gerçek hayatta nasıl davrandıklarından ve ne için alışveriş yaptıklarından tamamen farklı olabilir.
 

Metaverse Kültür Projeleri

Metaverse'de insanlar tek tek dolaşmayacaklar. Kararlarını etkileyecek arkadaşlıklar, ilişkiler kuracaklar. Markaların, oyun tarzlarına ve etkileşimlere uyum sağlamaya devam etmesi gerekecek. Müşteriler, sosyal medyadaki gibi markalarla sadece konuşmakla kalmayacak, onlarla 3D formda etkileşime geçebilecekler.
 

Metaverse Alışveriş Projeleri

Sanal moda, avatarlar ve sanal gayrimenkuller (konut, arabalar, vb.) Metaverse'de kendi değerlerine sahip olacak. Şirketler, ekonomik durumun farklı aşamalarında farklı insanlar için markalar tasarlamak zorunda kalacaklar. Meta veriye yatırım yapan kişilerin Metaverse'de kendi işleri ve mülkleri olabilir, bu nedenle fiziksel olarak var olmayan işletmelerle ortaklık fırsatları da olabilir. Sanal moda evleri ve tasarımcıları, tamamen yeni bir dijital öncelikli giyim pazarına girme şansına sahip olabilecekler.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu;
Sanal Gerçeklik Mi, Artırılmış Gerçeklik Mi?
VR Teknolojisi Hangi Sektörlerde Kullanılabilir?
2021'deki En Önemli 10 Stratejik Teknoloji Trendi

Diğer Bloglar