Ana içeriğe atla
En

Sanal Gerçeklik Mi, Artırılmış Gerçeklik Mi?

BT ve Trendler

Sanal Gerçeklik mi artırılmış gerçeklik mi
Teknolojinin nimetlerinden faydalanılarak hazırlanan sanal gerçeklik videoları elbetteki birçoğumuzun beğenisini ve ilgisini kazanmayı başarmıştır. Fantastik evrenlere, gelecek temalı filmlere ve hayal gücünü zorlayan yapımlara kadar birçok konuda karşımıza çıkan sanal gerçeklik teknolojisinin gelişimi artık durdurulamaz bir hal aldı.

Peki şu ana kadar bize sunulan "sanal gerçeklik" adı altındaki videolar ve içerikler yeterince başarılı mı? Görmek istediklerimiz aslında olmayan bir evrenin bize gösterilmesi mi, yoksa halihazırda olan çevrenin bizim istediğimiz hallere bürünmesi mi?

Hayali Gerçeğe Dönüştüren Teknolojiler
Işte tam bu soruların cevapları için sanal gerçeklik teknolojisinin mi yoksa artırılmış gerçeklik teknolojisinin mi geliştirilmesi gerektiği sorunsalı ortaya çıkıyor. Bu güne kadar sanal gerçeklik için de artırılmış gerçeklik teknolojisi için de birçok film ve görseli değerlendirip, yorumlar yaptık. Oculus Rift ve VR gözlüklerin hayatımıza girmesiyle birlikte tanıştığımız bu teknolojiler gelecekte belki de şu an hayalini karamadığımız kadar değişime uğrayacak.

Günümüzde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri görsellik olarak en önemli sektör olarak gösterilebilecek sinema ve video oyun dünyasında kendine rol edinmeyi başardı. Bu örneklerden birçoğu sanal gerçeklik teknolojisi ile hazırlanan fantastik evrenleri ve gelecek temalı konuların işlendiği yapımlar.

Hayal gücünün sınırlarına göre şekil alabilen sanal gerçeklik teknolojisine göre elle tutulur gerçeklikler ile geliştirilen artırılmış gerçeklik teknolojisi, sanal nesnelerin gerçek görüntüler üzerinde işlenmesiyle elde ediliyor. Bu teknolojinin kullanılması için öncelikle alan, materyal gibi birçok konunun analizi yapılıyor ve süreç başlatılıyor. Halihazırda bulunan gerçek çevre üzerinde yapılacak oynamalar, artırılmış gerçeklik teknolojisinin temelini oluşturuyor.

Birçok Sektörde Kullanılan Sanal ve Artırılmış Gerçeklik
sanal gerçeklik gözlüğüOyun ve sinema sektörü için verdiğimiz örnekler dışında pazarlama sektöründe de oldukça yaygın olarak kullanılmaya başlanılan artırılmış gerçeklik teknolojisi örnekleri, pazarlanacak olan ürünlerin daha interaktif bir şekilde sunulmasını sağlıyor. Örneğin evinizde yapacağınız bir değişikliği artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde rahatlıkla görebiliyorsunuz. Hayal gücünün sınırları zorlanılarak oluşturulan sanal gerçeklik ürünleri ise özellikle meraklısı olan teknoloji severler için büyük bir nimet. En basit örnek olarak gelecek temalı bir filmin içinde yer alarak, belki de yaş gereği göremeyeceği hatta hayal dahi edemeyeceği bir zaman dilimine insanları insanlara sunmuş oluyor.

Teknik olarak "orada olma" hissinin yansıtılması için geliştirilen sanal gerçeklik teknolojisi, "gerçeklik hissiyatı" veriyor. Sanal gerçeklik teknolojisi ile birlikte yaygınlaşan bu konseptin gelişmesindeki en büyük etken, kişinin yaşadığı dünyanın sınırlarını zorlaması ve var olmayan evrenleri, görselleri görme arzusundan geçiyor. Sadece birkaç yıldır popüler olarak görünen sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri aslında yıllardır var olan çalışmaların meyveleri. 1962 yılında Sensorama adında geliştirilen cihaz; görme, işitme, koklama ve dokunma duyularına hitap ediyordu.

Teknolojiler Gelecekte Nasıl Şekillenecek?
sanal gözlük - vr gözlükSanal gerçeklik teknolojisinin gelişmesi ile birlikte duyulan ilgi ve teknolojinin popülerliliği de aynı oranda yükseliyor. Bu ilgi birçok firma tarafından fark edildi ve anında değerlendirilmeye başlandı. Sadece sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik destekli oyunların dahi hazırlanması, özellikle yeni çıkacak olan VR gözlükleriyle bilikte teknolojinin gelişmesine de oldukça destek sağlayacak.

Artı ve eksi yanlarıyla kıyaslanmak istendiğinde neredeyse eş değer bir sonuç elde edilebilir olan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri hızla gelişmeye ve şekillenmeye devam edecek. Sanal gerçeklik teknolojisine kıyasla gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar ortamında zenginleştirilip gerçek çevre bozulmadan üzerinde oynanmış hali olan artırılmış gerçeklik teknolojisinin, 1990 yılında Boeing projesi üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından teknoloji dünyasına kazandırıldığı kabul ediliyor.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İnternette Güvenliğinizi Artıracak 5 Araç
Geleceğin Fabrikaları Nasıl Olacak?
CYOD ve BYOD'un Farkı Nedir?

Diğer Bloglar