Ana içeriğe atla
En

NFC Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

BT ve Trendler

NFC Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

NFC Nedir? Yakın Alan İletişimi Nedir?

NFC, Yakın Alan İletişimi; müşteri elektroniği, mobil cihazlar ve bilgisayarlar ile etkileşim için tasarlanmış bir kısa menzilli, kablosuz, kişisel iletişim alanı teknolojisidir. Yakın Alan İletişimi manyetik alan indüksiyonu kullanarak çalışır ve etiket ile okuyucu işlevine sahiptir. Bu teknolojiyi kullanan cihazları birbirlerine dokundurularak veya yakın mesafeye getirilerek 2 yönlü iletişim sağlanabilir.

Bu teknolojinin 2025 yılına kadar akıllı telefonların yaklaşık %50'sine dahil olması beklenmektedir. Bluetooth'un aksine, NFC uyumlu bir cihaz ile pasif RFID (güç kaynağına ihtiyaç duymayan cihazlar) teknolojisinin yerleşik olduğu kredi kartı, poster, ambalaj ve fiziksel ürünler gibi geniş yelpazedeki nesneler etkileşime geçebilir. Aynı zamanda başka bir NFC uyumlu cihazla P2P(peer to peer - iki eş cihaz arasındaki bağlantı) iletişimi destekleyebilir.

NFC Özelliği Ne İşe Yarar?

NFC yakın mesafeden(yaklaşık 10cm) kimlik doğrulama, bağlantı ve paylaşımı destekler ve bu nedenle, içerik paylaşımı, okuma ve yazma, yer, erişim kontrolü ve ödeme gibi temassız hizmetler için kullanılabilir. NFC cihazların büyük satıcılar tarafından tanıtılması ve servis sağlayıcılar tarafından iddialı hizmet planlarının duyurulması pazarda ses getirse de önemli uygulama zorlukları devam etmektedir.

NFC Nasıl Kullanılır?

NFC Nedir Uygulamaları iş fırsatlarıNFC; mobil, bankacılık veya ödeme, perakende, ulaşım ve sağlık gibi çeşitli sektörleri etkileyen önemli bir teknolojidir. Bu, cep telefonu üzerinden daha önce mümkün olmayan, maliyet tasarrufu sağlayan ve servis sağlayıcılar için kullanıcı sadakatini artıran yenilikçi hizmetlerin kullanılmasını sağlayacaktır. Ancak teknoloji parçalanması (standartlar aşamasında), altyapı ve cihazların eksikliği ile iş modellerinin karmaşıklığı nedeniyle kitlesel pazar fırsatları kısa vadede gerçekleşmeyecektir.

NFC başlangıçta erişim denetimi, yetkilendirme, kişisel ID, dosya paylaşımı ve akıllı etiketlerde kullanılacaktır. Daha sonra, alıcı terminale cihazın yaklaştırılmasıyla aktif hale gelecek temassız ödeme kartları gibi finansal işlemlerin gerçekleştirilmesi ile kullanım yaygınlığı sağlanacaktır.

Mevcut durumda mobil operatörler ve bankalar arasında finansal işlemler için birincil kimlik doğrulama mekanizması olma konusunda bir çekişme izlenmektedir. Bankalar NFC ve bankaya bağlı ikinci bir SD bellek kartı tercih ederken, mobil operatörler SIM kartı tercih etmektedir.

NFC Etiket Okuyucu Nedir?

Henüz olgunlaşmamış bir teknoloji olan NFC diğer pek çok benzer teknolojiden gelen tehditlerle karşı karşıyadır. Bluetooth ile benzeşmekte fakat ondan çok daha ucuza mal olmaktadır. NFC, iki yönlü iletişim kolaylaştıran bir etiket ve okuyucu içermesinin dışında RFID'ye de benzemektedir.

NFC İş Fırsatları Nelerdir?

NFC, yakın pazarlama(proximity marketing), satış noktası sadakati, geçiş kontrol, biletleme ve ödeme gibi yeni hizmetlere olanak sağlayacak ve mobil taşıyıcılar, bankalar, nakliye operatörleri ile cihaz ve ekipman satıcıları dahil olmak üzere birden fazla oyuncuyu etkileyecektir.

Daha fazla bilgi için NFC Merkezi, BKM

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Uzaktan Çalışma: Ev veya Ofis Dışında Çalışanlar İçin Destekler 
Telefon Santralı Nedir? Nasıl Çalışır?
Büyük Veri - Big Data Nedir? Uygulamalar ve Fırsatlar [Yönetici Özeti]

Diğer Bloglar