Ana içeriğe atla
En

Suya, Toza ve Darbeye Dayanıklı Cihazlar Bunu Nasıl Başarıyor?

Teknoloji ve İnovasyon

Suya, Toza ve Darbeye Dayanıklı Cihazlar Bunu Nasıl Başarıyor?
Son dönemde çok daha sık duymaya başladığımız “dayanıklı” teknolojik ürünler bunu nasıl sağlıyor?

Hayatımızı kolaylaştıran birçok teknolojik ürün, ne yazık ki yapısı gereği biraz kırılgan oluyor. Ancak bu durum son yıllarda biraz değişti. Çünkü özellikle akıllı telefon kategorisinde düşmeye, darbeye ve suya dayanıklı modeller görüyoruz. Peki nedir bu cihazları ‘dayanıklı’ yapan şey?
 
Dayanıklılık ve Geçirmezlik Ayrımı
Bu noktaya konunun derinlerine inmeden önce son kullanıcıların sıklıkla düştüğü bir hataya değinmek istiyoruz. Bahsetmiş olduğumuz cihazların suya dayanıklı olması ile su geçirmezlik aynı şeyler değil.
windows 10 veri tüketimi
Birçok kullanıcı bu iki terimi birbirine karıştırdığı için cihazlarının her şekildeki sıvı temasına veya her türlü darbeye göğüs gerebileceğini düşünebiliyor. Ancak örnekle anlatacak olursak Galaxy S7, IP68 sertifikası ile 1.5 metreye kadar 30 dakika boyunca suya dayanıklı bir telefon. Ayrıca daha önceki Xperia modellerinde suya dayanıklılığın geçerli olması için şarj kapaklarının mutlaka kapalı durumda olması gerekiyordu.

Yani suya dayanıklılık ile su geçirmezliği birbirine karıştırmamak gerekiyor.

IPxx Sertifikası Nedir?
darbeye dayanıklı telefonGenellikle insanların suya dayanıklı akıllı telefonlardan bildiği IP koruma sınıfı ve International Electrotechnical Commission (Uluslararası Elektroteknik Komisyonu) tarafından belirlenen bir standart. Sadece su değil toza karşı dayanıklılığı da ifade eden bu sertifikanın tam olarak ne anlattığını anlamak için bazı şeyleri bilmek gerekiyor. Genellikle IP’den sonra gelen iki numara; sertifikanın ne düzeyde olduğunu gösterir.
 
IP’den sonra gelen ilk hane toza karşı dayanıklılığı ifade eder ve ‘6’ şu anda var olan en yüksek değerdir. İkinci hane ise suya dayanıklılığı ifade ederken, şu anda en yüksek değeri ‘9’ olmasına karşın birçok telefon 7 veya 8 değerine sahiptir. Bu arada suya dayanıklılığı tatlı suyu kapsadığını belirtelim. Eğer bu IP sertifikasına güvenip cihazınızla denize yani tuzlu suya girecek olursak tuzlu suyun telefonunuza zarar verdiğine şahit olabilirsiniz.
 
Özel Kullanım Amaçları İçin Üretilmiş Ürünler
Buraya kadar genellikle son kullanıcıları ilgilendiren ve günlük hayatta oluşabilecek zararları engellemek amacıyla üretilen cihazlardan bahsettik. Ancak Karel TD116 analog telefonu veya CAT’in bazı akıllı telefonları gibi iş hayatında gerek duyulan dayanıklılığı sağlayan özel çözümler de var.

darbelere dayanıklı askeri telefonAskeri standartlara karşı üretilen TD116, gemi ve benzeri alanlarda titreşim ve şok altında dahi tüm fonksiyonlarının çalışabilecek kadar dayanıklı bir telefon. IP55 sızdırmazlık özelliğine sahip olan telefon, birçok askeri dayanıklılık testine tabii tutulup işlevselliğinden bir şey kaybetmediği kanıtlanmış bir üründür.

Öte yandan CAT’in de şantiye gibi ağır şartlarda çalışmaya uygun birçok telefonu yer alıyor. Günümüzün popüler akıllı telefonlarına göre çok kaba bir görüntüsü olsa da, yine askeri standartların bir getirisi olarak bu cihazlar her türlü düşmeye dayanıklı bir yapıda karşımıza çıkıyor.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İnovasyon ve Başarının Farklı Yolları
İnsanlar Hayat Kurtarabilir veya Hata Yapabilir, Ya Makineler?
Büyük Otellerde IP İletişim ve Güvenlik Sistemleri Kullanımı: RAMADA

Diğer Bloglar