Ana içeriğe atla
En

Windows 10'da Veri Tüketimi

BT ve Trendler

windows 10 veri kullanımı
Microsoft, 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya çıkardığı Windows 10 işletim sisteminde eski sürümlere göre köklü değişiklikler yaptı. Windows 8 ile birlikte hayatımıza giren metro arayüzü bazı kullanıcılar tarafından beğenilirken, büyük bir kitle tarafından eleştiriye maruz kaldı.

Zira, Microsoft’un kullanıcıların yıllardır alışmış olduğu başlat menüsünü kaldırması beklenmiyordu. Kullanıcıların eleştiri ve önerilerine göre geliştirilmiş olan Windows 10 işletim sistemi, özellikle veri tüketimi konusunda bazı farklılıklar içeriyor.

Bireysel kullanıcılar bir tarafa, kurumsal açıdan veri tüketimi ciddi bir önem taşıyor. Windows 10’un veri tüketimine olumsuz etkileri ile başlamamız gerekirse, listenin ilk sırasına güncelleştirmeleri yazmamız gerekiyor. Bugüne kadar güncelleştirmeleri yükleyip yüklememek konusunda kullanıcıları özgür bırakan Microsoft, yeni işletim sistemi ile birlikte bu özgürlüğe son veriyor.
Li-fi nedir
Güncelleştirmeler Kurumlarda Büyük Bir Ağ Trafiği Oluşturuyor!  
İnternete bağlı olduğu andan itibaren yeni güncelleştirmeleri indirmeye başlayan Windows 10’un, bir kurum içerisinde 100 adet bilgisayarda kurulu olduğunu düşünelim. Uygulamaların güncelleştirmelerini de göz önüne aldığımızda ortalama boyutu 500 MB üzerinden hesaplarsak, 50 GB’lık bir veri tüketimi söz konusu oluyor. Bu durum internet bağlantısının çok yüksek hızlara ulaşamadığı kurumlarda, BT çalışanlarının işini çok daha zor hale getiriyor. Ayrıca, Windows 10’un veri tüketim sayacı köklü değişikliklerin beraberinde getirdiği yeniliklerden birisi.
Windows 10 güncelleme
Daha önceki Windows sürümlerinde veri tüketimini görüntülemek için genelde özel programlar kullanılıyordu, ancak veri tüketim sayacı ile birlikte Windows 10, veri tüketiminizi Wi-Fi ve Ethernet gibi farklı bölümlere ayırıyor. Bu sayede BT sorumlusunun kurum içerisinde interneti sömüren bilgisayarı bulması, çok daha kolay hale geliyor. Veri tüketim sayacının yetenekleri bununla sınırlı değil. Ayrıntılara inmek istediğinizde veri tüketimi programlara göre listeleniyor. Hangi programın, ne kadar veri tükettiğini kolayca görebiliyorsunuz. Windows 8’den bu yana gelmekte olan Maps, Windows Store, Fitness vb uygulamalar siz istemeseniz bile arka planda çalışmaya devam ediyor. Bunları kapatmanıza olanak tanıyan Windows 10, bu uygulamaların gereksiz yere veri tüketmesinin önüne geçmenizi sağlıyor.
Windows 10 veri kullanımı
Konuyu özetlemek gerekirse aslında Windows 10’un daha önceki Windows sürümlerine göre veri tüketimi ve takibi konusunda daha yenilikçi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak, güncelleştirmelerin otomatik olarak yüklenmesi internet bağlantısının düşük hızlarda olduğu kurumlarda ağ üzerinde büyük bir yük oluştururken, mobil internet paketi kullananlara kota kabusu yaşatmaya devam ediyor.

Tabi, bilişim sektöründen önemli kişilerin ve her zaman olduğu gibi Microsoft’un tüm kurumlara ve kullanıcılara en yeni işletim sistemi olan Windows 10’u tavsiye ettiğini unutmamalısınız.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bilgisayarınızın Başlama Süresini Hızlandırmanın 3 Yolu
İşinize Güç Katacak En İyi Uygulamalar
Daha Güvenli Kimlik Bilgileri İçin 3 Öneri

Diğer Bloglar