Ana içeriğe atla
En

USB Type-C Nedir? Neden Önemlidir? USB Type-C Kablo Önerileri

BT ve Trendler

USB-C nedir? USB Type-C hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler
USB-C’nin diğer standartlar gibi geniş ölçüde kabul görmesi için önünde uzun bir yol var. Bununla beraber birçok akıllı telefon üreticisi, daha iyi bir şarj yöntemi ile birlikte yeni dijital bağlantı yöntemleri arıyor. Planlardan biri kulaklık girişinin aşamalı olarak kaldırılması. Bu yazımızda USB Type-C’ye daha yakından bakacağız ve usb type-c nerelerde kullanılır inceleyeceğiz.

USB Type C Nedir?

Sürekli gelişen USB standardında son büyük güncelleme 2013'te USB 3.1 ile geldi ve buna yeni USB-C konektörü eşlik etti. Apple'ın en yeni MacBook'u tek bir USB-C yuvası kullanarak tüm çevre birimleri tarafından kullanılmakla birlikte aynı zamanda güç sağlamak için de kullanıyor. Kısa süre önce Samsung, Xiaomi, Oppo, HTC ve LG de USB-C'yi tasarımlarına dahil ettiler. USB type-c hangi telefonlarda var sorusuna en yeni modeller USB type c kullanıyor diyebiliriz.

Peki USB-C'yi öncekilerden daha iyi yapan şeyler nelerdir?

Intel’in geliştirdiği Thunderbolt 3 standart USB-C ile birlikte kullanılacak. Thundertbolt 3’ün diğer standartlarla karşılaştırılması:

Intel’in iddiasına göre Thunderbolt 3 teknolojisi şuana kadar genel tüketiciye sunulan yapılmış en hızlı aktarım metodu. Thunderbolt 3 ile birlikte:

  • 4K filmlerin HDMI bağlantısı olmadan aktarımı,
  • 4K çözünürlüğündeki 60 Hz iki ekranı aynı anda destekleme,
  • Tek bir kablo ile hızlı notebook şarjı,
  • Bilgisayarlar arası 10Gb Ethernet bağlantısı sayesinde hızlı dosya aktarımı mümkün oluyor.

Eski Kulaklık Girişinin Sonu Mu?

USB Type-C dönüştürücü, kulaklık dönüştrücü, 3,5 mm kulaklık dönüştürücüIntel’in sektör üzerinde eski güvenilir 3.5 mm konektör standardını bırakıp USB Type-C kablo geçişi konusunda baskısı olduğu konuşuluyor. 1960’lı yıllardan beri kullandığımız 3.5 mm standardında ne sorun olduğunu ve cevabın neden USB-C olduğunu kendinize sorabilirsiniz. Gerçekçi olmak gerekirse ortada bir kaç önemli konu var.

İlk olarak kulaklık girişleri telefonların daha da ince tasarlanması konusunda karşımıza çıkan ilk engellerden biri. Apple’ın 3.5mm portunu daha ince hale getirecek bir kaç patenti olduğu da son dönemlerde ortaya çıkmıştı. USC-C, eski kulaklık girişi standardına göre oldukça ince.

Daha da önemlisi, 3.5 mm bağlantısı, günümüzde halen kullanılmakta olan son kalan analog bağlantı standartlarından biridir. 60'lı yıllara dayanıyor ve sadece tek bir iş için kullanılıyor; ses iletimi. USB-C dijital bağlantısı sayesinde ses kalitesini artırdığı gibi çoklu görev de yapabilir. Örneğin, bir USB Type-C kulaklık, kalp atış hızınızı ölçerken ve bu bilgileri telefonunuza geri gönderirken yüksek kaliteli müzik de çalabilir.

Yine de USB Type-C dönüştürücü ve usb c adaptör sayesinde, standart 3.5 mm standardındaki kulaklıklar yeni tip cihazlarda kullanılmaya devam ediyor.
 

USB Versiyonları

USB 1.1

USB 1.0 teknik olarak USB'nin ilk sürümü olmasına rağmen hiç pazara sürülmedi, böylece USB 1.1 hepimizin kullandığı ilk standart haline geldi. USB 1.1 12Mbps'de veri aktarım hızına ve 100mA maksimum akım transferine sahip.

USB 2.0

USB'nin ikinci sürümü Nisan 2000'de çıktı. Maksimum veri aktarımında 480Mbps'ye kadar büyük bir artış sağladı. Güç aktarımında ise 2.5V'da 1.8A oldu.

USB 3.0

Kasım 2008 de tanıtılan USB 3.0, ekstra hız ve güç çekişine izin veren yeni bir standart olarak ortaya çıktı, farklılığını belirginleştirmek için çoğunlukla mavi renkli olarak üretiliyorlar. USB 3.0, 5V da 1.8A akım sağlayabiliyor ve 5Gbps'ye veri aktarımını destekliyor.

USB 3.1

Son ve en yeni USB standardı olan 3.1 2013 Temmuz’unda tanıtıldı. 10Gbps veri aktarımı hızı ve 5V da 2A enerji transferine imkan veriyor. Özel tasarımlar ile 60W ve 100W'a kadar çıkabiliyor. Bu sayede yeni nesil MacBook’lar sadece USB girişinden şarj edilebiliyor.
usb bağlantı tipleri ve çeşitleri

USB TYPE-A

USB-A uzun zamandır bildiğimiz dikdörtgen USB tipidir. Type-A USB'nin farklı sürümlerini barındırabilmek için çeşitli değişikliklere uğradı, örneğin USB 3.0'ın daha hızlı olması için daha fazla pin eklendi. Bununla birlikte temel tasarımı, USB bağlantısının ve soketlerin kullandıkları USB sürümüne bakılmaksızın uyumlu olacak şekilde aynı kaldı.

Mini Type-A ve Micro Type-A da dahil olmak üzere Type-A'da bazı değişiklikler yapıldı ancak bunlar, ana cihazlarda farklı USB soket tiplerine sahip olmalarının nedeniyle yaygın olarak kabul görmedi.

USB TYPE-B

Type-A'dan Type-A'ya USB kablosu için bazı kullanımlar olmasına rağmen, tipik olarak bir USB kablosunun diğer ucunda Type-B konektörünü kullanır. Bu, ucunda istemci olarak bağlı olan cihazı gösterir ve bu tür cihazlar o kadar çok değişebilir ki, kullanılan fiş/soket tiplerinde çok daha fazla değişiklik görürüz.

Orijinal B tipi fiş, yazıcılarda gördüğünüz eğimli üst köşeleri olan tek uzun fiştir. Bu, USB 3.0 standardının bazı yeni bağlantıları için fazladan bir çıkıntı içermesi şeklinde genişletildi.

Mini USB ve Micro USB Type-B2’nin klasik varyasyonlarıdır. B Tipi varyasyonlar, daha küçük fişlerin istemci aygıtı tarafında olması gerekliliği nedeniyle çok daha yaygın bir şekilde benimsenmiştir. Gerçekten de eski cep telefonlarında, çok nadir ve tamamen patentli B Tipi USB soketlerini görebilirsiniz.
USB çeşitleri ve bağlantı tipleri

USB TYPE-C

Type-C her iki diğer türü de değiştirmeyi amaçlamaktadır ve mini veya mikro varyasyonlara ihtiyaç duymayacak kadar küçük olacak şekilde tasarlanmıştır. USB Type-C kablonun özelliklerinden biri de tersine çevrilebilir olmasıdır, standartlaşma tamamlandığında kablolar iki ucu da aynı şekilde üretilmeye başlanacak.

USB-C, yeni USB 3.1 standardını da geliştiriyor, böylece USB 3.1'in sağladığı tüm yeni güç ve hız avantajlarını da beraberinde getiriyor.

USB-C adaptörler ile birlikte mevcut USB varyantlarıyla geriye dönük olarak uyumlu bir şekilde çalışıyor.

Endişeler ve USB-C’nin Geleceği

Type c USB fiziksel tasarımı ile ilgili endişeler bulunuyor. Konektör tasarımı itibarı ile biraz kırılgan görünüyor. Buna karşın, Apple Lightning bağlantılarında, daha sağlam olan metal bir soket kullanılıyor. C Tipi aksesuarların uzun süre kullanımda yıpranmasına ve yıpranmaya ne kadar iyi dayandığını görmek için biraz daha beklemeliyiz.

Daha da önemlisi, USB-C standardının düzenlenmemiş hali endişe yaratıyor ve bu durum piyasada tehlikeli aksesuarların üretimine yol açıyor. Bazı aksesuarların, desteklenmeyen voltaj düzeyleri kullandıkları için ana cihazın bozulmasına yol açtığı da söyleniyor.

Her şeye rağmen USB-C'nin doğru yönde atılmış önemli bir adım olduğunu inkar edemeyiz ve daha fazla şirketin onu benimsemeye başlamasını beklemek zorundayız. USB-C ile birlikte daha az bağlantı noktası, daha fazla esneklik, daha iyi veri aktarım hızı ve daha iyi ses kalitesi ile daha ince cihazlara sahip olacağız.

Bu konuda siz neler düşünüyorsunuz?
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
5 Soruda VPN Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kurulur?
Bilgisayarınız Hakkında Bilmediğiniz 5 Büyüleyici Bilgi
Remix OS ile PC’de Android Deneyimi

Diğer Bloglar