Ana içeriğe atla
En

2019 ve Sonrası için Yazılım Testi Eğilimleri

BT ve Trendler

2019 ve Sonrası için Yazılım Testi Eğilimleri
İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında artık öyle bir noktaya geldik ki, günden güne değil saatten saate değişen ve gelişen teknolojilerin hızına yetişemez olduk. Donanımlardaki yenilikler hala takip edilebilir olsa da, hayatımızın her alanına giren teknolojinin en önemli parçası hâline gelen yazılımlar takip edilemez bir hızla gelişiyor. Bu hız ise en çok yazılımların bütün aşamalarını kontrol eden yani test etmekle sorumlu olan çalışanları zorluyor. Neyse ki hayatın her alanında olduğu gibi moda, teknoloji alanında da var ve eğilimler sektöre yön veriyor.

Her ne kadar şu anda teknoloji dünyasının geleceği hakkında konuşmak kahinlik yapmaktan farklı olmasa da, bu yazımızda 2019 ve sonrası için yazılım test dünyasında gelişmesini beklediğimiz eğilimleri anlatmaya çalışacağız.

1) Otomasyonun Öneminin Daha da Artması
Eskiden yazılımlar daha basit olduğu için son ürün test edilir ve hatalar giderilirdi. Yakın tarihte gittikçe karmaşıklaşan yazılımlar için önce çözüm olarak üretim aşamasında kullanılan “Waterfall (Şelale) Modeli”, günümüzde ise “Agile (Çevik) Modeli” test ekipleri tarafından da benimsendi. Bunun sonucu olarak, yazılımın her aşamasını test etme ihtiyacı beraberinde çok büyük bir işçilik maliyetini beraberinde getirdi. Bu noktada, otomasyon devreye girdi ve çoğu öncü şirket büyük zaman isteyen kontrol işlerini otomasyon ile test etmeye başladı.

Otomasyonun katkılarını son 10 yıldır Karel’de de görmekteyiz. Şu anda her şirketin test bölümünün ihtiyacı hâline geldiğini de gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Yakın tarihte bunun değişeceğini de düşünmüyoruz fakat her şeyin otomasyon ile test edilemeyeceğini, özellikle yazının devamında belirteceğimiz “kullanıcı deneyimi” kısmında çaresiz kaldığını ve buna bağlı olarak otomasyonun bir test ekibinin önemli bir parçasından öteye gidemeyeceğini düşünüyoruz.

2) Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi Başta Olmak Üzere Yeni Teknolojilerin Kullanımının Yaygınlaşması
Yazılımlarda yapay zeka moda olur da yazılımın testinde olmaz mı? Şu anda kimse test için bu yeni teknolojileri kullanmasa da ileride özellikle Big Data (Büyük Veri) içeren yazılımların testleri için kullanılmaları kaçınılmaz olarak gözüküyor.

3) Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Güvenlik Açıkları
Bugünlerde yazılım dünyasında yapay zekadan bile daha moda olan ve hızlı gelişen bir başka konu ise IoT. İnternete bağlı donanımların testi ise bildiğimizden bambaşka ve yeni bir dünya demek. Örneğin, evinizdeki kombiyi ya da park ettiğiniz arabanızı cep telefonunuzdan kontrol edebilmeniz, IoT olarak haberleşecek iki cihazın kendi içindeki yazılımın testi dışında, aracı olacak yazılımın testi ve bu yazılımın dışarıya karşı güvenliği gibi test eden ekip için cevabı aranan birçok soruyu beraberinde getiriyor. Hızla gelişen IoT sayesinde, şu anda bu sistemlerin özellikle güvenlik alanlarında çok fazla açık olduğu için yakın gelecekte bu konularda yeniliklerin meydana geleceğini öngörmekteyiz.

4) Kullanıcı Deneyimine Verilen Önemin Artması
Yazılımların sayıları ve çeşitleri arttıkça, kullanıcılar seçimlerini yaparken ihtiyaçları kadar deneyimlerini de ön planda tutmaya başlıyorlar. Bu da sadece gerçek bir kişi ya da kişiler tarafından test edilebilecek bir kısım. Özellikle, oyun ve hizmet alanında bu değişim yaşanmaya başladı. Örneğin, Amazon sırf Prime Video servisi kullanıcı deneyimi testi için otomasyon bölümünden daha kalabalık bir ekip kurdu.

5) Test Sürelerinin Uzaması ve Test Mühendisleri ile Yazılım Mühendislerinin Daha Yakın Çalışması
Bu yazımızda bahsettiğimiz IoT ve özellikle de Big Data yüzünden gelecekte teste ayrılacak süreler artacaktır. Bu artan süreleri kısaltmak için ve otomasyondan daha iyi yararlanabilmek adına test mühendisi barındıran yazılım ekiplerinin sayısı artacak ve sektördeki yeni eğilim olacaktır. Böylece, geliştirme ve üretim aşamaları arasındaki ayrım kaybolacak ve test üretim aşamasında yapılıp çoğunlukla tamamlanabilecektir.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Test ve Test Prensipleri
Hacklenen Nesnelerin İnterneti (Internet of Hacked Things) Nedir?
Bugün Bilişim Dünyasına Yön Veren 10 Trend

Diğer Bloglar