Ana içeriğe atla
En

Elektrikli Araç Teknolojisine Yön Veren 10 Araç

Teknoloji ve İnovasyon

Elektrikli Araç Teknolojisine Yön Veren 10 Araç, 10 en iyi elektrikli otomobil
Elektrikli araçların hızla yakıtlı araçların yerini aldığı bu dönemde “Tesla” ismini fazlasıyla duymaya başladık. Tesla firmasını ve Elon Musk’ı duymayan teknoloji takipçisi kalmadığından eminiz. Bu yazımızda en son piyasaya sürülen ve elektrikli araç yarışını ileriye taşıyan yeni nesil en iyi elektrikli araçlardan bahsedeceğiz. Öyleyse elektrikli araçlar nelerdir diyerek incelememize başlayalım.

Elektrikli araçlar normal yakıtlı ve içten patlamalı motorların aksine elektrik motorları kullanmaktadır. Bunun getirisi olarak araçlar daha sessiz çalışmakta, çevre kirliliği oluşturmamaktadır. Elektrikli araçlarla ilgili gündeme gelen en büyük sorun ise şarj istasyonlarının yeterli olmaması ve yolda kalma durumunda ne yapılabileceği hakkındaki tartışmalardı. Bu noktada ülkeler kendi içinde kurmaya başladıkları elektrikli şarj istasyonları ile bu yarışa dahil olarak elektrikli araç dostu altyapılarını kurmaya başladılar. Bu da elektrikli araç teknolojisinin yayılım hızını oldukça artırdı. İstasyonların yanı sıra elektrikli araç üretim firmaları da bataryaları üzerinde çalışarak daha uzun süren bataryalarla ve araç hızlarıyla piyasada yarışmaya başladılar. Firmalar araçlardan daha hızlı hareket etmeye başladı diyebiliriz.

Elektrikli araç firmalarının birbirleriyle yarıştığı son teknoloji elektrikli araç modellerine şöyle bir göz atalım
Nissan Leaf 2.0
1) Nissan Leaf 2.0
Nissan yeni aracına ait bir prototip ortaya sürmüş olmasa da ellerinde bulunan başka bir araç hakkında fikir sahibiyiz. Nissan 2015 yılında tanıtımını yaptığı saatte 60 kw iletebilen araçla piyasada yerini almıştı. Geçtiğimiz 3 yıl içerisinde bu aracı geliştirdiklerinden emin olarak şunu söyleyebiliriz ki, yeni bir ürün piyasa süremeseler bile, eski araçlarını bir noktada geliştirip marka tanıtımı yapmak adına pazara sürebilirler.
Jaguar I-Pace
2) Jaguar I-Pace
Yeni araç dediğimizde tabi ki bu işin lüksüne kaçmak isteyen insanlar olabileceğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Tesla firması ile rekabetiyle bilinen Jaguar I-Pace, oldukça lüks donanımıyla ve yükse fiyatıyla piyasada yerini alıyor. Firmanın yaptığı açıklamalara göre Türkiye pazarı için ayrılan bütün araçların satışı tamamlanmış. Satışa başlanmasının ardından Türk alıcılardan 30 adet araç siparişi alınmış. 90 kw/saat ve 400 beygir gücüyle karşımıza çıkan Jaguar markasını epey duyacağız gibi duruyor.
Tesla Model 3
3) Tesla Model 3
Elektrikli araç diyince akla gelen ilk firma olan Tesla daha düşük bütçeli Tesla Model 3 ile piyasaya giriş yapıyor fakat şimdiden aldığı yüz binlerce ön sipariş ile piyasadaki yerini oldukça yüksekte tutuyor. Müşteri talebini göz önünde bulundurursak, uzun yıllar Tesla’nın elektrikli araç yarışında üst sıralarda bulunacağı aşikar.
Volkswagen e-Golf
4) Volkswagen e-Golf
Volkswagen elektrikli araç pazarında çok fazla satışa sahip olmasa da, bu miktarın yeni araçları e-Golf ile değişmesi bekleniyor. Açıklamalara göre maksimum 300 km/h hızına ulaşabilecek olan e-Golf’un diğer firmalarla rekabet edebilmesi için yakın zamanda piyasada yer edinebilmesi bekleniyor.
Porsche Mission E
5) Porsche Mission E
Porsche elektrikli araç pazarında kendisine has bir yer kaplıyor. 3.5 saniye içerisinde 100km/saat hızına ulaşabilecek kapasitesiyle pazara hızlı bir giriş yapıyor Porsche. Elektrikli araçların şarj edilmesi konusunda da ileri bir noktaya giderek 15 dakika içerisinde %80'e yakın şarj etme hızının sözünü veriyor firma.
Chevrolet Bolt EV
6) Chevrolet Bolt EV
Pazara ilk giriş yapan araçlardan olan Bolt, 2016 yılında bu yarışa başladı. 200 beygirlik gücü ve yüksek torkuyla ilgileri toplamıştı. Yaklaşık 7 saniyede 100 km/saat hızına ulaşabilmesiyle ve yüksek bagaj alanıyla karşımıza çıksa da, tasarımı o kadar da göze hitap etmiyordu. Yine de düşük bütçesiyle elektrik araç piyasasında tercih edilebilir bir araç olarak değerlendirilebilir.
Mercedes-Benz Generation EQ
7) Mercedes-Benz Generation EQ
Yıllarca geleneksel yakıtlı araç pazarında güç kazanan ve teknolojisini geliştiren Mercedes firmasının elektrikli araç pazarına girmesiyle beklentiler oldukça yükseldi fakat şimdilik ortada bir sunum tarihi bulunmuyor. Yine de beklentiler için gelen açıklamalarda 400 beygirlik bir motor gücünden söz ediliyor.
NIO EP9
8) NIO EP9
Tarihin en hızlı elektrikli aracı olarak kaydedilen NIO, 1341 beygirlik motoruyla adını duyuruyor. Maksimum 320 km/saat hızıyla, hız konusunda bütün beklentileri karşılayacak gibi görünüyor.
Hyundai Kona Electric
9) Hyundai Kona Electric              
Pazar ortalamasına uyan Kona, hız ve motor konusunda diğer araçlardan geri kalmasa da şarj edilme süresi ile biraz geride kalıyor. Yaklaşık 54 dakika gibi bir sürede %80 şarj imkanı sunan Kona, hız aralığıyla oldukça ortalama bir araç olarak piyasaya giriş yapıyor.
Ford Electric SUV
10) Ford Electric SUV
Ford yeni aracını 2020 yılı için hazırlasa da, bu dönemde düşük bütçeler için yüksek hızlı ve tek batarya ile uzun mesafe gidebilecek bir araç tasarımı gerçekleştirmeyi planlıyor.
 
Peki sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Enerji Verimliliğinde Tarafınızı Seçin!
Teknolojimiz Güneşe mi Bağımlı?
İnsanlar Hayat Kurtarabilir veya Hata Yapabilir, Ya Makineler?

Diğer Bloglar