Ana içeriğe atla
En

Teknolojide Yeni Trendler ve Öngörüler

Teknoloji ve İnovasyon

2015 Teknoloji Trendleri Öngörüleri
Geçtiğimiz yıl yeni teknolojik ürünlerin kullanımına yönelik öngörülerde bariz bir sapma yaşandı. Bu sapmanın sebeplerine baktığımızda, 3D baskı cihazları, giyilebilir teknoloji veya insansız hava araçları gibi ürünlerin bireysel kullanıcılardan çok kurumsal müşteriler tarafından kullanılması göze çarpıyor. Öngörülerde, bu tarz yeni ürünlerin bireysel kullanıcılar tarafından daha fazla benimsenmesi yer alıyordu. Fakat kullanılabilirlik ve maliyet işin içine girdiğinde bunun çok da kolay olmadığını görmüş olduk.

Peki gelecek için öngörüler neler?
Geçtiğimiz günlerde Deloitte, yayınladığı raporla gelecek yıllar için önemli tespitlerde bulunuyor. Bu raporda öne çıkan konuları sizinle paylaşmak istiyorum. Bu yıl, önceki yıllarda olduğu gibi giyilebilir teknoloji, 3D baskı çözümleri ve insansız hava araçları gibi yeni teknolojilerde kurumsal kullanımın ana aktör olacağını söyleyebiliriz. Çünkü hala bu ürünlerin fiyatları ve kullanım alanları, bireysel müşterileri satın almaya ikna edebilecek seviyede değil. Bu yüzden satın alınacak 1 milyar internete bağlanabilen cihazın yüzde 60’ından fazlası işletmeler tarafından kullanılacak. Dron ve diğer insansız hava araçları askeri kullanımın yanında bireysel ve kurumsal müşteriler tarafından da yoğun olarak kullanılacak. Bu cihazların toplamının 1 milyona ulaşması öngörülüyor.

3D Yazıcı Parça3 boyutlu yazıcılar tarafında, işletmelerin yaklaşık 1,6 milyar dolar değerinde, 220 bin adet 3D yazıcı satın alması bekleniyor. Bu rakam, toplam satın almaların %80’ini oluşturuyor. Bireysel kullanıcıların evlerinde küçük plastik oyuncaklar dışında çok fazla nesne üretemedikleri 3D yazıcılara yüksek meblağlar ödemesi gerektiğini düşündüğümüzde, bu kullanım oranının normal olduğunu düşünebiliriz.

Hayatımızda büyük bir sorun haline gelen pil ve şarj teknolojileri konusunda büyük bir ilerleme beklenmiyor. Lityum-iyon (Li-Ion) pil teknolojisinde geçen yıla oranla sadece %5’lik bir gelişme olacak. Bunun yanında internetten ürün satın alabileceğimiz mağaza ve konum sayısının da Avrupa’da 500 bine ulaşacak.

Mobil ödeme teknolojileri de giderek yaygınlaşacak ve akıllı telefonların %10’u ayda bir kez ödeme amacıyla kullanılacak. Akıllı telefon satışlarının 1,35 milyara ulaşması bekleniyor. Bu satış rakamı içindeki 1 milyardan fazla akıllı telefon, halihazırda akıllı telefon kullananlar tarafından satın alınacak. Yüksek hızlı internet ihtiyacının yaygınlaşmasına paralel olarak genişbant internete sahip evlerin sayısı da %2 oranında artacak ve toplamda 725 milyona ulaşılacak.
Kaynak: Deloitte, Webrazzi

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?
7 İlginç Teknoloji Terimi ve Hikayeleri
Teknoloji Geliştirmede Toplum ve Kültürün Etkisi

Diğer Bloglar