Ana içeriğe atla
En

İnternet Üzerinden Parfüm Koklamak…

Teknoloji ve İnovasyon

Online parfüm satan bir web sitesinden alışveriş yapıyorsunuz; ama almak istediğiniz parfümün kokusunu bilmiyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey; üreticinin web sitesinde oturum açmak ve üreticiden koku için ön izleme talep etmek. Daha sonra bilgisayarınız yazıcınızdan çıkartmak için size bir dosya indirmek isteyip istemediğinizi soracak. Ve parfüm kokusunu almak için bu çıktıyı almanız ve koklamanız yeterli olacak. “Duyusal İnternet” ile bu hayallerimiz de gerçek olacak mı dersiniz?

Konsol video oyunları oynarken el konsollarımız sallandıkça ve titredikçe ekranda meydana gelen patlamaları ve kazaları hissedebilir hale geldik. Bu “haptics” teknolojiyi web dünyasına da taşımaya gönüllü olan yazılımcılar internet üzerinden sanal bir dokunma hissi iletmek için uygulamalar geliştiriyorlar. “Haptics” teknoloji çift yönlü dokunma teknolojisidir ve online olarak kullanıldığı zaman “telehaptics” olarak bilinir.

Haptik Uluslararası Derneği kurucusu ve organizatörü Dr. Gabriel Robles-De La Torre, "Birçok farklı element, haptikleri oluşturmaktadır" diyor. " İlk element titreşim-dokunma teknolojisi olarak bilinen, ayarlanabilir titreşim. İkinci element, mekanik cihazların hareketi ve bu dokunma hissi bağlantısını sağlama yeteneği. Üçüncü element ise “kinesthesia”, yani nasıl hareket ettiğimizi algılama yeteneği."

Bu uygulamaları genişletmek ve yaymak isteyen bilim adamları, interneti şimdiki halinden daha etkileşimli hale getirecek yepyeni Telehaptics uygulamalar üzerinde çalışıyorlar. Neredeyse teknolojinin ve haberleşmenin girdiği tüm alanlarda genişletilebileceğini düşündüğümüz bazı uygulamaları örneklersek;

  • Online alışverişlerde —siber-alışverişçiler artık bir takım elbisenin kumaşını veya bir kameranın dış hatlarını hissedebilecekler.
  • Üretimde – Özellikle oyuncak gibi bazı ürünler için üretimden önce yapılan ürün modelleri veya prototipleri, online olarak uygun ortamda dokunsal olarak hissedilebilecek.
  • Online oyun – Sanal bilek güreşi ligi farklı lokasyondaki yarışmacıların birbirleri ile yarışmasına izin verebilecek.
  • Görme engelli bireyler için geliştirilen yardımcı uygulamalar – Web bağlantılarının, resimlerin ve diğer Web sayfası içeriğinin gezilmesini kolaylaştırmak için haptik bilgiler ileterek Web de gezinmenin zorluklarının üstesinden gelebilecek.
  • Eğitim ve Simülasyon – Eğitmen iki haptik cihazın birbirleriyle haberleşmesi üzerinden öğrencilerine sensörlerle duyusal eğitim verebilecek.
  • Cerrahi - Tıp öğrencileri, yaşayan hastalar üzerinde becerilerini denemek zorunda kalmadan, belirli organları nasıl işleneceğini öğrenebilecek; endoskopik cihazlar uzaktan kumanda edilebilecek.

Telephatic bant genişliği, servis kalitesi, gecikme gibi problemler yaşasa da; tüm cihazların aynı haptik protokolü ile konuşmaları şimdilik pek mümkün olmasa da bu teknolojinin gerçekleşmesi bir hayal değil. Bir yandan da, zaten bir çok yeteneği olan İnternete koku ve dokunma hissini de ekleyince ne kadar daha bağımlı olacağımızı düşünmek insanı korkutmuyor değil.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar (Bölüm-1)
BİLİŞİM PAZARINA İLİŞKİN VERİLER ve CEO ANKETİ YORUMLARI
Teknolojinin Oscar ödülü M2M’e gidiyor…

Diğer Bloglar