Ana içeriğe atla
En

Kripto Para Madenciliği Ekran Kartı Piyasasını Nasıl Etkiliyor?

BT ve Trendler

kripto para madenciliği ve ekran kartı piyasası
Geçtiğimiz yılın ortalarında tüm teknoloji dünyasında büyük bir sıkıntı yaşandı. En büyük üreticiler tarafından üretilen ekran kartları ilk kez büyük bir stok sıkıntısı çektiler. Sorunun ne olduğu kısa süre içerisinde bulunurken, dijital para madenciliğinin gücü de bir kez daha ortaya çıkmış oldu.
 
AMD’nin RX 400 serisi ile beraber geçtiği Polaris mimari, video oyunlarındaki başarısının yanında çok farklı bir özelliğe de sahipti; kripto madencilik için ciddi bir performans sunuyorlar.

Özellikle RX 570 ve RX 580 bu alanda müthiş performans sergiledikleri için resmen stok sıkıntısı yaşadılar. Kart uzun bir süre boyunca satışa sunulamazken, diğer yanda kara borsa üzerinde iki katından fazla fiyatlarla bitcoin ya da altcoin madencileri tarafından satın alındı.
 
bitcoin altcoin ve ekran kartı ile madencilk yapmaKara borsa derken gerçekten de ciddiyiz. Aralarında sınıf farklından dolayı hatırı sayılır ölçüde fiyatlandırma farklı bulunan GTX 1080 ve GTX 1070, sadece kripto para madenciliğinden ötürü uçuşa geçti. GTX 1070 fiyatları bir anda 1080 modellerine yaklaşırken, yine büyük stok sıkıntısı yaşandı.
 
Ekran Kartı Piyasası Neden Etkilendi
Peki, böylesine bir hareketlilik nasıl yaşandı? İşte bu soruyu biraz irdelemek gerekiyor. Bitcoin ve diğer dijital para birimleri için yapılan işlemler ciddi bir CPU gücü ve enerji gerektiriyordu. Son yıllarda GPU teknolojilerine yaşanan gelişmeler işlemcilerin yerini yavaş yavaş grafik kartlarına bırakmasına sebep oldu.
 
Bunu bir benzetme ile açıklayabiliriz. İşlemciler bugün halen en doğru sonuçları veriyorlar ve Blockchain için gereken problemleri çözmede çok etkililer. Ama ekran kartları çok daha hızlı çalışıyorlar ve bu sayede kripto madencilere(miner) zamandan kazandırabiliyorlar.
 
bitcoin madenciliği kripto miningDijital madencilik yapı olarak altın aramakla eşdeğer bir zorluğa sahip. Var olan problemler ve bilgi işlemlerini çözebilmek ve günün sonunda ödülü alabilmek için ciddi bir enerji, zaman ve yatırım gerekiyor. Çünkü bir birim dijital para bulabilmek devasa bir saman yığını içerisinde iğne aramaya benziyor. Üstelik bu iğnenin belli zaman aralıklarıyla yer değiştirdiğini de belirmek gerekiyor.
 
Hal böyle olunca CPU’lara göre çok kolay kurulum ve hız sağlayan ekran kartlarının revaçta olması da kaçınılmaz oluyor. Halihazırda bir kasaya birden fazla ekran kartı kolaylıkla bağlanabiliyor ve madencilik işlemlerine geçilebiliyor. Nvidia ve AMD de bu durumun gayet farkında oldukları için dijital madenciliğe özel ekran kartları üretmeye çabalıyorlar. Bu ekran kartları tamamen yapılacak işlemler için üretilip sadece 3 aylık sınırlı garanti kapsamında oluyor.
 
Bakalım son yılların en büyük olaylarından dijital madencilik nasıl bir yol alacak? Bekleyip, göreceğiz.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
5 Soruda VPN Nedir, Nasıl Çalışır ve Nasıl Kurulur?
Klavyeniz Sizi Ele Verebilir!
NFC Nedir? Uygulamaları Nelerdir?

Diğer Bloglar