Ana içeriğe atla
En

İşlemci Performansı Arttırmanın Yeni Standardı: OpenCL

Teknoloji ve İnovasyon

OpenCL Bulut

Gelişen işlemci mimarileri her ne kadar tüm sistemlerin kalbinde dursa da, esas yükü çeken şey artık minik ama çok sayıdaki akış işlemcileri haline geldi. Açık standartların yükselişe geçtiği şu dönemde neredeyse tüm önde gelen teknoloji firmalarının üzerinde uzlaştığı sistemler tüm sektöre güç katıyor.

Yoksa siz hala OpenCL ile tanışmadınız mı?
Bazı standartların ortaya çıkması ve sektörde kendisine yer bulması çok uzun vakit alabiliyor. Elbette zaman ilerledikçe yeni standartların tutup tutmayacağı ve kimlerin bunu destekleyeceği gibi konular çok daha hızlı şekilde cevaplanıyor ve en sonunda sektörün gideceği yön çizilmiş oluyor.

OpenCL teknolojisi, grafik işlemciler başta olmak üzere paralel veri işleme birimleri veya akış işlemcileri olarak andığımız, minik ve matematiksel işlemlerde uzmanlaşmış olan işlem birimlerinin toplu halde kullanılması sonucu ortaya çıkan performans artışından faydalanmanın en yaygın standardı haline geldi. Gerek işlemciye tümleşik grafik işlemcisi olsun, gerek bağımsız oyun amaçlı veya profesyonel grafik kartları olsun, gerekse de yalnızca paralel işlem birimleri sunan ve dışarı grafik çıkışı sağlamayan kartlar olsun, OpenCL standardı sayesinde birçok tekrarlı veri işleme görevi çok daha hızlı biçimde yapılabiliyor.

OpenCL teknolojisi genel amaçlı hesaplama işlemlerine indirgenebilecek veya bölünebilecek her türlü işlemi, işlemci performansının katlarca üstünde işleyebilse de endüstride bazı alanlarda öne çıkıyor. Tekrarlı işlemden kastedilen şeyi en iyi tanımlayan kullanım metotları arasında olan video işleme, olağan şartlarda en yüksek performanslı işlemcileri bile, tabiri caizse, ağlatan uygulama olarak başı çekiyor. Aslında birçok çoklu ortam hesaplaması gerektiren uygulama akış işlemcilerinden ve dolayısıyla OpenCL’den faydalanabilecek forma sokulabiliyor. Henüz bu teknolojinin kullanımında emekleme aşamasındayız ama zaman geçtikçe, işletim sistemlerinin içine doğru ilerleyip yerleşecek genel amaçlı grafik işlemci uygulamaları hem merkezi işlemciyi rahatlatacak, hem de akış işlemcilerine daha fazla iş yaptırarak genel kullanımdaki performansı artıracak.

OpenCL, dünya üzerindeki önemli teknoloji üreticisi firmaların kurduğu Khronos Group tarafından geliştirilen ve standartlaştırılan bir sistem. Bağımsız ve özellikle mühendislik uygulamalarında endüstriyel standart olarak kabul gören grafik uygulama geliştirme arayüzü OpenGL’in de aynı şirketler birliği tarafından sahiplenildiğini bilmek sizi biraz daha rahatlatacaktır. Khronos Group’a ve yaptığı tüm işlere khronos.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
PS4 Sadece Oyun İçin mi?
Tümleşik İletişimde SIP Tabanlı Açık Uygulama ve Donanım Zenginliği - 2
Tek Bir Sistemi Sanallaştırmak

Diğer Bloglar