Ana içeriğe atla
En

Şirketiniz İçin Teknoloji Ürün ve Çözümü Seçimi

BT Kariyer

Teknoloji ÜrünleriGünümüz teknolojisi hızlı geliştiği için bu blog yazısını sektörle yeni tanışmış IT uzmanlarına ışık tutacak şekilde hazırlamak istedik. Bu ürünleri nasıl seçmeli ve satın alma kararı verirken izlenecek yollar nelerdir, bunların cevabını vermeye çalışacağız. Müşteri ürün satın alma ve karar verme tekniklerine göre, ilk izlenim her zaman çok önemlidir. Öncelik olarak bizlere en güzel görünen ürünü almak isteriz, ama bu ne kadar doğrudur, tartışılır. Teknolojik Çözümler satın alırken, ilk adım olarak ihtiyaç belirlenmelidir. Sizlere uygun en iyi ürüne sahip olmak için gereksinimleri belirlemek en başta gelir. İkinci adım olarak ise, araştırma kısmı gelmektedir. Bu aşama artık ihtiyaçların ortaya konulup, gerekli araştırmaların başlatılması süreçlerini içerir. Piyasada, yakın özellikte ürünler karşımıza çıkabilir. Fakat bunların içinden bizim için en uygun olanını seçmek nasıl mümkündür?

Maliyet Araştırması
Satın alma kısmına gelmeden önce kurumsal teknoloji çözümleri açısından sorulması gereken bir çok soru vardır. Buna bağlı olarak Data Sheet kullanmak tavsiye edilebilir. Ürünün fiyatının yüksek olması her zaman kaliteli olduğu anlamına gelmez. Müşteri ihtiyacını karşılayan, onlara memnuniyet sağlayan, güvenlik vb. iyi olan marka, kalite beklentisini tam olarak karşılar. Çözümlerin/Sistemlerin toplam sahip olma maliyetinin; kurulum, yazılım, danışmanlık ve bakım masraflarını da içerdiğini kontrol etmek gerekebilir. Böylece ürün alırken istediğimiz nedir, neye yoğunlaşıp; neyi geri planda tutmak istediğimizi bilip, en uygun seçimi yapabiliriz.

İhtiyaç Analizi ve Kullanım Alanları
İhtiyaç analizi ve fiyat araştırmasından sonra ürünün kurum için uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Ürünün fiziksel, teknik ve yazılımsal özellikleri kullanım alanlarına göre değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla kullanım alanı da diğer önemli etkenlerden birisidir.

Güvenlik Çözümleri
Güvenlik, teknolojik ürünlerde en önemli etkenlerden birisidir. Ürünlerde güvenlik; sistem güvenliği, network güvenliği, müşteri bilgileri güvenliği vb. olarak kendi arasında ayrılabilir. Özelikle bilgisayar seçiminde yazılım güvenliği çok önemlidir. Bu da işletim sistemini seçmekle başlamaktadır. Bu anlamda Linux gibi açık kaynak kodlu işletim sistemleri tercih edilebilmektedir. Müşteriler aldığı ürünün kurulumundan kullanımına kadar her detayı ayrı ayrı izlemelidir.

Teknik Servis İmkanları
Fiyat ve güvenlik konusundan sonra, oldukça önemli olan bir diğer konu ise teknik servis imkanlarıdır. Çözüm kullanılmaya başlandığı andan itibaren yüksek memnuniyet beklentisi vardır. Satın alma işleminden sonra, ürün hakkında yapılacak bir eğitim süreci veya satış danışmanlarından gelecek aktif hizmet, göz ardı edilmemesi gereken bir aşamadır. Müşteri bağlılığını veya markanın ekosisteminde nasıl bilindiğini öğrenmek de başka bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Müşterilerin tavsiyeleri ile ürün hakkında objektif bilgi edinilebilir. Buna çözüm olarak ise internet araştırmaları örnek gösterilebilir. Ürün deneyimleri, kullanımı ve içerikleri hakkında diğer kullanıcılardan bilgi alınabilir.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Telefon Santralı Satın Alırken Bilmeniz Gereken 15 Kriter
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter
IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler

Diğer Bloglar