Ana içeriğe atla
En

Smart Dust (Akıllı Toz) Nedir?

Teknoloji ve İnovasyon

Smart Dust Akıllı Toz Nedir
Sık sık “Nesnelerin İnterneti” kavramını duyuyoruz. Bu kavramın kapsamında ağa bağlı sensörlerle istediğimiz herhangi bir ortamın, binanın, şehrin sayısal olarak daha iyi anlaşılması da var. Örneğin; ışık, sıcaklık, titreşim, manyetik alan ve kimyasal ortam verilerinin toplanması ve big data analizleri... Smart Dust tam bu noktada çığır açma potansiyeli taşıyan bir buluş.
 
Hayal edin. Mikroelektromekanik sensörler tüm şehirde serbestçe dolaşsa(uçsa) ve biraz önce bahsettiğim verileri kablosuz ağ üzerinden iletse. Akıllı Toz - Smart Dust bu minik sensör topluluğuna verilen isimdir.
 
Peki hangi alanlarda kullanılır? Sensörlerin çok küçük olması nedeniyle insanlar tarafından görülmesini zordur, hatta imkansız sayılır. Buna bağlı olarak ise, askeri alanda veya güvenlik gerektiren alanlarda, korunacak bölge hakkında rahatça bilgi edinilebilir.  Faydalarından bir diğeri ise, deprem hakkında öngörü sahibi olabilmektir. Sensörler sayesinde ses dalgaları incelenir ve deprem merkezleri tarafından kullanılır. Bunun dışında yangın, ulaşım, taşıma alanlarında çalışmalar öngörülmektedir.
 
Kullanım maliyeti nedir? Sensörlerin küçük ve maliyetsiz olduğu öngörünse de bağlantı için uygun bir ağ gerekmektedir. Kullanım şekline uygun bir network, yüksek maliyetlere sebep olabilir. Smartdust yani Akıllı Toz'un geleceğimize katkısı olacağı açık.   Daha fazla bilg için aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirsiniz: Fastcoexist, Readwrite, Berkeley,

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Haberleşme Teknolojilerinde Ne Gibi Yenilikler Var? [Video]
Programlama Dilleri Nedir? Gelişimi ve Tarihi
PS4 Sadece Oyun İçin mi?

Diğer Bloglar