Ana içeriğe atla
En

Bilgisayarlar Tarihe mi Karışıyor?

Teknoloji ve İnovasyon


En büyük bilgisayar ve bilgisayar bileşeni üreticileri artık mobil cihaz alanına yöneliyorlar. Adım adım herkes tablete yönelirken acaba bilgisayarlara neden veda ediyoruz?

Oyun konsollarının yükselişi, tabletlerinin önünün alınamaması, mobil ofislerin ve hareketli yaşam tarzının özellikle kalabalık ve zorlu şehir hayatında daha da öne çıkması nedeniyle birçok kullanıcı artık masaüstü bilgisayar kullanmayı bırakmış durumda. Dünyada 2007-2009 arasında önce dünya çapında, ardından ise Türkiye’de dizüstü bilgisayarlar satışları adet bazında masaüstü bilgisayar satışlarını geçti. Bundan sonra, günümüze yaklaştıkça artık bilgisayarın toplu olarak düşüşe geçmesi söz konusu. Zira mobil cihazlar genel olarak daha büyük boyuttaki çağdaşları kadar “işe” yaramaya başladılar ve kullanıcılar da bir işi akıllı telefondan veya tabletten halledebiliyorlarsa bilgisayar başına geçmeyi tercih etmemeye başladılar.

Bilgisayarların değişime uğraması bir yandan, mobil cihazların genel yükselişi, diğer yandan kullanım deneyimlerimizi değiştirdi. Hemen ardından ise, firmaların bizlere hizmet sunma biçimlerini ve üreticilerin cihazlarda konumlandırdığı özellik ve kullanım alışkanlıklarını değiştirmeye başladı. Bugün dokunmatik ekrandan ötürü parlaklığı kısılınca kendi yüzünüzü çok iyi şekilde görebildiğiniz dizüstü bilgisayarların miktarı azalmayıp artıyorsa, artık kullanım deneyimlerinin her noktada yakınsadığını ve evrildiği doğrultunun dokunmatik telefon ve tabletler olduğunu söyleyebiliriz.

Oyunseverler ne yapacak?
Oyun sektörü de büyük ölçüde mobile kaymış durumda ve bu kayma pazarın payca değişmesi değil aslında pastanın büyümesi anlamına geliyor. Zira artık akıllı telefonlarda oyun oynamayan kimse kalmadı. Hatta yoğun biçimde bilgisayarda oyun oynayanlar bile akıllı telefonlarda oyun oynamaya devam ediyorlar. Mobilden sonra araya bir de oyuna ve çoklu ortam deneyimine odaklanmış konsollar girince insanlar oyun oynamaktan ziyade sadece iş yapmak için bilgisayar alıyor.

İş anlamında, veri tüketimi ve üretimi arasında da bir ayrım yapmak gerekiyor. Her ne kadar işi iyi bilen profesyoneller tarafından tablet veya telefon gibi bilgi üretimi için zor olacak cihazlar işlevsel hale getirilebiliyor olsa da, bu durum cihazların bilgiye ulaşım için tasarlandıkları gerçeğini değiştirmiyor. Fakat diğer taraftan bilgi üretenler için daha hızlı ve rahat veri giriş ekipmanı bulunması neredeyse bir zorunluluk haline geldi.

Peki emektar bilgisayarlara veda mı edeceğiz?
Bilgisayarlar bir süre daha veda etmemiz mümkün değil gibi görünüyor.  En azından hemen veda etmeye kalksak bile bu, çok sancılı bir süreç olurdu. Zaten son kullanıcı olarak biz istediğimiz kadar “ben bilgisayar açmıyorum zaten” desek bile günlük çevrimlerini henüz bilgisayarlardan bağımsız hale getirememiş birçok işletme var. Daha önemlisi kullandıkları yazılımlar ve anlık hesaplama gücü nedeniyle pratikte hala bilgisayarlara muhtaç olanları da es geçmemek lazım.

Bilgisayarlar form değiştirerek, genellikle daha ufalarak, alışıldığın dışında yeteneklere veya bu yeteneklerin özelleştirilmesiyle birlikte erişecekleri farklı formlarla yine bizlerle olmaya devam edecekler. Evinde klavye ve fareyle oyun oynamayı sevenler ve mimarlık, mühendislik veya diğer tasarım emekçileri uzun süre bildiğimiz anlamdaki bilgisayarları veya bunları mobil forma sokulmuş türevlerini kullanıyor olacak. Ama şunu da atlamamalıyız; dünyanın en büyük ana kart üretici olan firma bugün çok iddialı bir mobil cihaz üreticisi ve ana kart ile ekran kartı gibi iç bileşenlerden kazandığı para mobil cihazlarınki yanında devede kulak kalıyor. Yani gidişat masaüstü bilgisayarları sevenler için pek de iç açıcı değil.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Cep Telefonunuzu İş, İş Telefonunuzu Cep Olarak Kullanın
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir? Cihazların Etkileşim Trendleri
Başarılı Şirketlerin Tercihi M2M ve ATS

Diğer Bloglar