Ana içeriğe atla
En

Kampüs Ağ Yönetiminde IPv6

Teknoloji ve İnovasyon

Merhabalar, bugün size IPv6’dan ve kampüs uygulamalarından bahsedeceğim. Bildiğiniz gibi şuan internete çıkarken IPv4 kullanıyoruz. Fakat IPv4’te şöyle bir sıkıntımız var; 4 milyar adres alınacak gibi tasarlandığı için şuan ana dağıtıcıda IPv4 adres kalmadı, sadece bölgesel dağıtıcılarda az miktarda adres kaldı. Ve bir süre sonra adres verilemez hale gelecek. Çeşitli yöntemlerle kullanıcıların aynı IP üzerinden internete çıkması sağlanabiliyor, fakat bu durum başka sorunları beraberinde getiriyor.

Günümüzün gelişen kavramlarından Internet of Things veya Internet of Everythings göz önüne alındığında çok daha fazla IP’ye ihtiyaç duyacağımız söylenebilir. IP iletişim sistemleri, IP güvenlik sistemleri ve birbirleriyle internet üzerinden haberleşen cihazlar için daha fazla adres geriyor. Bu durum yeni IP’ler açılmasını zorunlu hale getiriyor ve IPv6 burada ortaya çıkıyor. IPv6 ile 340 andesilyon adres alınabiliyor.

Peki IPv6’yı kullanmaya başlayıp IPv4’ü hemen kullanmayı bırakacak mıyız? Hayır, şuan için böyle bir lüksümüz yok. Bunun için Dual Stack denen yöntem uygulanıyor ve tamamen IPv6’ya geçene kadar kullanılmaya devam edecek.

Kampüslerde ve kurumlarda IPv6 kullanımı ile karşılaşılabilecek sorun ve siber saldırılara karşı neler yapılabileceğine dair ipuçlarını Ağ Yöneticileri Derneği Başkanı Gökhan Akın'ın sunumunda bulabilirsiniz.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
Neden IPv6 - IPv4'nin Eksik Yönleri ve IPv6'nın Sağladığı Faydalar
Hayatımızın Yeni Normali: Nesnelerin Haberleşmesi
Kampüslerde Tümleşik İletişim Uygulamaları Nelerdir?

Diğer Bloglar