Ana içeriğe atla
En

Mars’ta Yaşamak İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Teknoloji ve İnovasyon

Mars’ta Yaşamak İçin Nelere İhtiyacınız Var?
NASA'nın uzay aracı Perseverance, yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yaptı ve ardından çalışmalara başladı.

Özellikle Perseverance sonrasında televizyonlarda, internette veya sokakta her gün bir şekilde “Mars’ta Yaşam” ile alakalı bilgiler alıyorsunuzdur. Biz sizin için geleceğe yolculuk yaptık ve Mars’taki hayatınıza dair kısa bir giriş yazısı paylaşmak istedik.

Araç ve Gereçler
Her şeyden önce Mars’ta kullandığımız hemen hemen bütün aletlerin kusursuz çalışması gerekiyor. Çünkü basit gibi görünen bir eşyamızın bile çalışmaması veya yanlış çalışması durumunda ölümle burun buruna gelebilmemiz söz konusu olabilir. Bununla beraber kullandığımız aletler genelde birden fazla işe uygun halde tasarlanacaklar.
Locator Beacon
Locator Beacon
Küçüklüğüne ve sadeliğine aldanmamanız gereken bir cihaz. Yaklaşık olarak 400 kilogram ağırlığına sahip. Aslında bir acil durum konum vericisidir ve başınıza bir şey geldiğinde veya geleceğini düşündüğünüzde iletişim kurmanızı ve konumunuzu paylaşmanızı sağlayan bir cihazdır. Bu yüzden Mars’taki evinizden çıkmadan önce yanınıza almayı unutmayın.
jetpack
Jetpack
Dünya’dan Mars’a gitmenizi sağlayan teknolojiye çok benzer. Sadece farkı, 400 kilometre/saat patlayıcı bir kuvvetle havalanan şey, sırt çantanız. Jetpack henüz hala bilimsel olarak şüpheli gözüküyor. Ancak kullanılsa dahi yeni gezegeninizde zenginliğinizi diğer milyarderlere göstermenin dışında çok gerekli bir araç olacağını sanmıyoruz.
Marslı Ordu Bıçağı
Marslı Ordu Bıçağı
1880’lerde İsviçre Ordusu birkaç farklı işlevi olan bir bıçak üretmeye başladı. O dönemde İsviçre Ordusu gibi bıçak da oldukça etkisizdi ama günümüzde dünya çapında kullanılan bir bıçak haline geldi. Lazer teknolojisinin de eklenmesi ile beraber Marslı Ordu Bıçağı, reçelinizin ambalajını kesip ekmeğinize sürebileceğiniz çok kullanışlı bir bıçak olabilir.
domedex
Domedex
Yağmurdan daha sık yağan ve rahatsız edici olan kum fırtınalarına alışmamız gerekiyor. Kum fırtınalarının evlerimizde veya iş yerlerimizde bir hijyen sorunu doğuracak. Domedex gibi ürünler kum, kaya, tortul ve kemik tozu gibi maddelerden kurtulmanıza yarar, aynı zamanda da dış cephelerinizin bu maddeleri daha az tutmasını sağlar.
Poohtato Kiti
Poohtato Kiti
Marsın toprağı dünyamızla kıyaslanamayacak kadar verimsiz durumda. Fakat özel malzemeler kullanarak da kendimize ait küçük çaplı bir bitki örtüsü sağlayabiliriz. İşin en iyi yanı, bu oldukça basit. Her kit, süreci hızlandırmak için tohumları, nemli havluları ve talimatlarıyla birlikte gelir.
Güneş Panelli Veranda
Güneş Panelli Veranda
Mars yüzeyindeki ortalama sıcaklık -55° C civarındadır. Verandanızın üstünde kare şeklinde paneller ile hem enerji üretirsiniz hemde sıcak günlerde kavurucu sıcaktan korunmuş olursunuz.

Hayvanseverler İçin
Günümüzde olduğu gibi gelecekte de insanların köpeklerini ve diğer evcil hayvanlarını gittikleri her yere götürmekte ısrarcı olacaklarını öngörmek pek de zor olmasa gerek. Bu nedenle Mars’ın sadece insanlar için değil, onlara duygusal olarak eşlik eden hayvan dostlarımız için de misafirperver bir yer olmasını sağlamamız gerekiyor.
Köpeğinizi Doğal Yaşamına Gönderin
Köpeğinizi Doğal Yaşamına Gönderin
Köpeğinizi yanınızda Mars’a bencilce bir kararla götürdüğünüz için onları Dünya’da alıştıkları ortamlarından mahrum etmemeniz gerekir. Sanal gerçeklik gözlükleriyle beraber bir koşu bandı evcil hayvanlarımıza Dünya’dan manzaralarla oyun oynuyormuş veya posta çalışanlarını kovalıyormuş etkisi yaratacağından rahatlamalarını sağlayabilirsiniz.
Rover Rover Kiti
Rover Rover Kiti
Uzay geminiz ne kadar hızlı giderse gitsin, uzayda istediğimiz kadar yer fethedelim önemli değil. İnsanların kaçamayacağı en büyük sorunlardan bir tanesi çöptür. Gezgin otonom bir robot, ısı ve koku algılayıcıları ile beraber gezegendeki çöplerimizi topladığında çok büyük bir ihtiyacımızı da karşılamış olur.
Drone Walker
Drone Walker
Köpeğinizin tuvaletini yapması için dışarı çıkarmak artık daha fazla uğraş gerektiricek. Uzay kıyafetlerini giymek bile zaman alacağından bazen çıkmak istemeyeceksiniz. Drone Walker köpeğinizi dikkatli bir şekilde takip ederek onun ihtiyacını gidermesine yardımcı olacaktır.

Kaynak: Medium.com
 
 
Bu yazıyı okuyanlar,bunları da okudu;
Geçmişi Değiştirmek Mümkün Mü?
Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?
Proje Liderinin 5. Elementi: Tutum

Diğer Bloglar