Ana içeriğe atla
En

Mutlaka İzleyin! 2018 Yılının En Çok İzlenen 10 TED Teknoloji Konuşması

Teknoloji ve İnovasyon

2018 Yılının En Çok İzlenen 10 TED Teknoloji Konuşması
İlk kez düzenlendiği 1984 yılından bu yana dünyanın en önemli sunumlarına ve konuşmalarına ev sahipliği yapan TED Konferansları, birbirinden değerli fikirleri izleyiciler ile buluşturuyor.

Kendi alanlarında uzman konuşmacılar ile kanaat önderleri, yaptıkları sunumlar ile katılımcılara yeni bakış açıları kazandırabilecek bilgiler veriyor ve önümüzdeki dönemde hayatlarımızı değiştirecek konular hakkında öngörülerini paylaşıyor.

Özellikle teknoloji konusunda birbirinden değerli konuşmaların yapıldığı 2018 TED Konferanslarını derlemek istedik ve sizlere en çok izlenen videoların bir listesini hazırladık.

İşte 2018 yılında gerçekleşen ve mutlaka izlemeniz gereken 10 TED teknoloji konuşması;

10) Hugh Herr – Siborglara Dönüşerek İnsan Potansiyelimizi Nasıl Artıracağız?
Biyonik tasarımcısı Hugh Herr'e göre, insanların yakında doğal ve sentetik dünya arasındaki çizgiyi kapatacak yeni bedenleri olacak. TED 2018’de yaptığı unutulmaz konuşmasında, MIT'de geliştirmekte olduğu siborg fonksiyonuna ilişkin bir metodoloji olan Nöro Kapsamlı Tasarım'ın ayrıntıları hakkında bilgiler veriyor ve insan potansiyelini yeniden tanımlayacak olan, belki de bizi birer süper kahramana dönüştürecek olan insan bedenlerini güçlendirdiğimiz geleceği göstermeye çalışıyor. Herr'e göre ''Bu yüzyılın son yıllarında morfolojik ve dinamik açıdan bugünkü insanı tanıyamıyor olacağız. İnsanoğlu çok hızlı bir ilerleme kaydedecek.''

 
9) Jaron Lanier – İnterneti Nasıl Yeniden Yapılandırmalıyız?
Dijital kültürün ilk günlerinde Jaron Lanier, interneti, insanların bilgilerini paylaşabilecekleri ortak bir kamu malı olması yolundaki vizyonun kurulmasında yardım etmişti. O zamanlar bile bu vizyon karanlık bir risk tarafından takip ediliyordu: hayatımızı kontrol eden, verilerimizi izleyen ve bize uyarıcılarla besleyen kişisel cihazlar. Bu konuşmasında Lanier, dijital kültürün kurulmasında Google ve Facebook gibi şirketlerin ''küresel boyutta trajik, devasa hata''sını ele alıyor ve bunu nasıl geri çevirebileceğimizi açıklıyor. Lanier'e göre ''İki insanın birbiriyle iletişim kurması için tek yolun, onları manipüle etmek isteyen üçüncü bir tarafın finanse edilmesi olduğu bir toplumda yaşayamayız.''

 
8) Jennifer Wilcox – Atmosferden Karbondioksit Temizlemenin Yeni Bir Yolu
Gezegenimizin bir karbon sorunu var ve eğer atmosferden karbondioksit çıkarmaya başlamazsak, daha hızlı, daha hızlı ısınacağız. Kimya mühendisi Jennifer Wilcox, havadaki karbonu temizlemek için ağaçların yaptığı şekilde CO2 teknolojisini kullanan ve yeniden kullanılmasını sağlayan inanılmaz teknolojiyi öneriyor. Bu ayrıntılı konuşma, hem verilen sözleri hem de tuzakları gözden geçiriyor.

 
7) Aaswath Raman – Uzayın Soğukluğunu Yenilenebilir Bir Kaynağa Nasıl Dönüştürebiliriz?
Ya dünyadaki binaları soğutmak için uzaydaki soğuk karanlığı kullanabilirsek? Bu akıllara durgun konuşmada, fizikçi Aaswath Raman, geliştirdiği teknolojiyi "gece gökyüzü soğutması"nı (kızıl ötesi ışığın yeryüzünden kaçtığı ve uzaya doğru uzandığı doğal bir fenomen) ayrıntılarını önemli ölçüde azaltabilecek şekilde detaylandırır. Bu yaklaşımın bizi evrenin enerjisine akıllıca dokunduğumuz bir geleceğe nasıl yönlendirebileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

 
6) Kaitlyn Sadtler – Bedenlerimize Daha Hızlı İyileşmeyi Nasıl Öğretebiliriz?
X-Men'deki Wolverine gibi bedenlerimizin daha hızlı ve yara almadan iyileşmesini sağlasak nasıl olurdu? TED Fellow Kaitlyn Sadtler, bağışıklık sistemimizin yaralanmalarına verdiği tepkiyi değiştirebilecek yeni biyolojik materyaller geliştirerek bu hayali gerçekleştirme üzerinde çalışıyor. Bu kısa konuşmada, bu ürünlerin bedenlerimizin yenilenmesine yardım edeceği değişik yöntemleri açıklıyor.

 
5) Kashmir Hill ve Surya Mattu – Akıllı Cihazlarınızın Hakkınızda Bildikleri ve Paylaştıkları
''Akıllı'' cihazlarınız sizinle konuşmaya başladığında başka kiminle konuşuyorlar? Kashmir Hill ve Surya Mattu bunu bulmaya çalıştı. Hill'in evini 18 internete bağlı 18 farklı cihazla donatarak özel bir modem yardımıyla cihazların sunucularla ne sıklıkta iletişime geçtiklerini ve ne bildirdiklerini izlediler. Sonuçlar şaşırtıcıydı; hatta tüyler ürpertici. Akıllı cihazlarınızın uyku programınız, izlediğiniz TV programları ve hatta diş fırçalama alışkanlıkları hakkında şirketlere neler aktardıklarını ve teknoloji şirketlerinin bu bilgiyi sizi hedeflemek ve profilinizi çıkartmak için nasıl kullanabileceklerini öğrenin.

 
4) Simona Francese – Parmak İziniz Sandığınızdan Daha Fazlasını Açığa Çıkarıyor
Parmak izimiz bizi eşsiz kılan şey ancak aynı zamanda hareketlerimizi, yaşam biçimimizi ve rutinlerimizi ortaya çıkaran gizli bir bilgi deposuna ev sahipliği yapıyorlar. Bu heyecan verici konuşmada, kimyager Simona Francese kütlesel spektrometri kullanarak bu mikroskopik izleri nasıl araştırdığını anlatıyor; daha önce mümkün olmayan bir ayrıntıyla parmak izlerimizi analiz eden ve suçluları yakalamada polise yardımcı olacak son model bir adli tıp bilimi.

 
3) Charles C. Mann – Nüfus 10 Milyarı Bulduğunda Nasıl Hayatta Kalacağız?
2050 yılına kadar dünyada 10 milyar insan yaşayacağı tahmin ediliyor. İklim değişikliğinin en kötü etkilerinden kaçınmaya çalışırken insanlara temel ihtiyaçlarını nasıl sağlayacağız? Bilgelikle dolu bu konuşmada bilim gazetecisi Charles C. Mann bir yandan hayatta kalmak için kendi çözümünü paylaşırken diğer yandan önerilen çözümleri masaya yatırıyor ve yanıtların iki kategoriye ayrıldığını söylüyor: büyücüler ve kahinler.

 
2) Simone Giertz – Niçin İşe Yaramaz Şeyler Yapmalısınız?
Muhteşem çılgın buluşlarının demosunu yaptığı bu neşe veren sıcak konuşmasında Simone Giertz maharetini paylaşıyor: işe yaramaz robotlar yapmak. İcatları sebze doğramak, saç kesmek ve ruj sürmek gibi işler için tasarlandı, tabii işe yararsa ama asıl konu da bu zaten. Giertz'e göre, ''İşe yaramaz şeyler yapmanın asıl güzel yanı en iyi cevabın ne olduğunu her zaman bilmiyor olmanız. Size dünyanın nasıl işlediğini tam tamına bildiğinizi söyleyen o sesi kapatıyor. Bir diş fırçası kaskı belki de aradığınız cevap değil, ama en azından doğru soruyu soruyorsunuz.''

 
1) James Bridle – Youtube’daki Çocuk Videoları Kabusu ve Günümüzde İnternetin Sorunu
Yazar ve sanatçı James Bridle Youtube'da bilinmeyen insan veya grupların reklam geliri karşılığında küçük çocukların beyinlerini ele geçirdiği, internetin karanlık ve garip köşesini açığa çıkarıyor. "Sürpriz yumurta" açılışları ve "Parmak Ailesi Şarkısı"ndan algoritmik olarak yaratılan tanınmış çizgi film karakterleri karışımlarının şiddetli hallerine, bu videolar genç beyinleri sömürüyor ve dehşete düşürüyor ve bize giderek veri ile işleyen dünyamızın nereye gittiğiyle ilgili bir şeyler söylüyor. "Teknolojiyi bütün problemlerimize bir çözüm olarak düşünmek yerine, onu bu problemlerin aslında ne olduğunu gösteren bir rehber olarak görmeliyiz ki onlar hakkında düzgünce düşünüp çözüm bulabilelim." diyor Bridle.

BONUS) Burçin Mutlu Pakdil – Evreni Anlayış Şeklimize Meydan Okuyan Nadir Bir Galaksi
Bir galaksi keşfetmek nasıl bir duygu? Peki ya sizin isminizi alması? Astrofizikçi ve TED Fellow Burçin Mutlu Pakdil bu kısa konuşmada ekibinin şaşırtıcı bir şekilde yeni bir tür galaksi keşfedişini anlatıyor.

 
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İşinizi Değiştirecek 5 Teknoloji Trendi
İnternette Güvenliğinizi Artıracak 5 Araç
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu

Diğer Bloglar