Ana içeriğe atla
En

Nesnelerin İnterneti İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Önemli Konu

Teknoloji ve İnovasyon

Nesnelerin interneti IOT hakkında 4 önemli konu
2022’ye kadar Nesnelerin İnternetine bağlanacak olan cihazların sayısı hakkındaki tahminler 1.9 milyon ve 50 milyon arasında değişiyor. Hangi tahminin daha doğru olduğu ya da tuttuğu önemli değil, bütün tahminler şaşırtıcı. 

McKinsey Global Enstitüsü’ne göre, IoT’nin yıllık ekonomik etkisi 2025 yılına kadar 2.7 trilyon dolar ve 6.2 trilyon dolar arasında bir yere sahip olacak. IoT ekonominin neredeyse her dilimini etkilemeye hazır olduğundan dolayı birçok işletmenin büyümede payı olacak.

Devamlı değişen teknolojilerle başa çıkmaya alışkın olan şirketler çoktan IoT’nin avantajlarından faydalanmaya hazır. Mevcut olan birçok bağlantı seti, birçok ürünü Nesnelerin İnternetine adapte etmeyi kolaylaştırıyor. Ama biz yine de her şeyi bağlamayı savunan stratejilerin ötesine bakmalıyız.

IoT projesi söz konusu olduğunda değerlendirilmesi gereken dört önemli konu var;

1. İşletme amacı
Bir ürünü akıllı yapmanın birçok sebebi var.  Ancak her inovasyon, gerçekçi bir yatırım getirisi tanımlayabilmek için gereken çaba ve tüketilen kaynaklarla ölçülmelidir. Bir projeye harcanması öngörülen 6 milyon doların, ne kadar sürede geri kazanılacağı ve bu uğurda harcanacak saat/kişi kaynağı realistik bir şekilde değerlendirilmelidir.

2. Teknolojik etki
Bağlanan cihazların sayısı arttıkça beklenmeyen sonuçlar da artacak. Bunlardan bazılarının artan depolama ihtiyacı ve analitik süreç gerektirecek olan veri işleme olacağı bir gerçek. Ayrıca güncellemeler, bakım, ömür boyu yönetim ve birçok bilinmeyen konular dikkat isteyecek. Ve bazen bu dikkat, sorumluluk ve mevzuatlar gereği kritik öneme sahip olabilir.  

3. Güvenlik ve gizlilik
İşletmelerin, evlerin, araçların ve diğer yerlerin içine bağlantılı cihazlar yerleştirmek, nesnelerin üzerinde bulunan sensörlerin bu lokasyonlardan veri transfer ettiği anlamına gelir. Veri problemlerini belirleyip çözümler sunmak ve daha iyi bir hizmet için müşterilere yardım etmek için veriyi paylaşmak çok önemlidir. Ama bilgisayar korsanlarının ısrarlı çalışmaları ve gelişim temposu en azından bu veri akışlarından birkaçının ihlale uğrayacağı anlamına geliyor. Verinin güvenliğinin gizlilik için kritik olmasıyla birlikte kurumlar IoT bağlantılı cihazlarının güvenliğini listelerinin ilk sırasına koymalılar.  

4. Sektör ile Alakalı Konular
IoT projelerinin sizin faaliyetlerinizi üzerinde nasıl bir etki bırakacağı, içinde bulunduğunuz sektör ile alakalıdır. 3D yazıcılar ile hazırlanmış olan ürünleri satan işletmeler, büyük ihtimalle üretim sırasında katmanlara ayrılmış olan sensörleri kullanarak ürünleri takip edecektir. Diğer bir yandan, sanal gerçeklik kullanan işletmeler, IoT bağlantılı nesneleri pek çok sanal gerçeklik durumuna dahil ederek nesnelerin internetini daha da genişletecek.

Nesnelerin İnterneti hem muazzam servet hem de muazzam risk için potansiyel taşıyan bir güç olarak ortaya çıktı. İşletme sahipleri ve yöneticiler, ortaya çıkan herhangi yeni bir teknolojiyi değerlendirdikleri gibi IoT’yi de bir an önce değerlendirmeli ve bu büyük potansiyelini tanımalılar.

Sizler de “Nesnelerin interneti işletmeleri nasıl etkileyecek?” veya “Nesnelerin interneti ile hangi ürünler geliştirilebilir?” konularında düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Blok Zinciri ile Nesnelerin İnterneti İçin Güvenli Bir Model
Hacklenen Nesnelerin İnterneti (Internet of Hacked Things) Nedir?
Endüstri 4.0 Nedir? Türkiye'de Endüstri 4.0 Uygulamaları Nelerdir?

Diğer Bloglar