Ana içeriğe atla
En

Akıllı Şehirlerde Belediye Hizmetleri Nasıl Olacak?

Teknoloji ve İnovasyon

Karel Bilgi ve İletişim Teknolojileri Mühendislik Direktörü Dr. Alper Sarıkan, Akıllı Şehirler ve Belediyeler Kongresi ve Sergisi etkinliğinde “Akıllı Şehirlerde Yenilikçilik ve Girişimcilik” konulu panelde görüşlerini aktardı. Alper Bey’in konuşmasından önemli noktalar şöyle; 

Karel ağırlıklı olarak telekomünikasyon şirketi ama 2010'dan sonra bazı M2M ve IoT cihazları geliştirmeye başladık. Bu konseptte akıllı şehirler için de ürünler tasarlıyoruz.

Akıllı şehir konseptine bakacak olursak, en alt satırda sensörleri ve ağ geçitlerini göreceğiz ve en üst satırda da verileri göreceğiz. Bu veriler ve belediyelere yaratılan bazı katma değerli hizmetler, vatandaşlara hizmet verebilmek için ve en üst düzeyde, çok daha karmaşık algoritmalar oluşturmak için farklı türdeki sensörleri bir araya getirmeye özen göstermelidir. 

Ayrıca veri alırken güvenliğinin de hesaba katılması gerekir. Bu sensörlerin, verilerin ve belediyenin verilerinin üçüncü parti uygulamasına nasıl aktarılacağını ve güvenlik sorunlarını en üst düzeyde önemsemeleri gerekir. İşte o zaman kendi verilerinizi kullanabilirsiniz ve ayrıca bazı üçüncü parti uygulamalara yasal açıdan izin verebilirsiniz. Bu sayede vatandaşlarınız için çok daha fazla destek uygulaması yapmış olursunuz.

Akıllı şehirler için çözümlere bakarsak ilk çözüm atık yönetimi olmalıdır. Çünkü ucu birçok vatandaşa dokunuyor. Yaşlı bakım hizmetleri de önemli bir noktadır. Vatandaşlar açısından çok önemli bir çözüm ve belki de yakın gelecekte akıllı şehirler açısından takip edilmesi de önemli bir nokta olacaktır.

Daha fazla bilgi için videoyu izleyebilir ve Karel Blog'u takip edebilirsiniz.
 
 

Bu yazı okuyanlar, bunları da okudu;
Türkiye'nin En Büyük Projeleri, Şehir Hastaneleri, Karel Kullanıyor
Akıllı Ev Sistemleri ve Uygulamaları ile Neler Yapılabilir?
Devletlerin Siber Saldırı Önlemleri

Diğer Bloglar