Ana içeriğe atla
En

2020'nin Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 TED Teknoloji Konuşması

Teknoloji ve İnovasyon

2020'nin Mutlaka İzlemeniz Gereken 10 TED Teknoloji Konuşması
TED Konferansları Nedir?
TED Konferansları, 1984 yılından bugüne dünyanın en önemli konuşmalarına ve sunumlarına ev sahipliği yapıyor ve birbirinden değerli fikirlerin izleyiciler ile buluşmasını sağlıyor.
 
Kendi alanlarında uzman konuşmacılar ile kanaat önderleri, yaptıkları sunumlar ile katılımcılara yeni bakış açıları kazandırabilecek bilgiler veriyor ve önümüzdeki dönemde hayatlarımızı değiştirecek konular hakkında öngörülerini paylaşıyor. Özellikle teknoloji konusunda bilgi paylaşımı adına birbirinden kıymetli konuşmaların yapıldığı 2020 TED Konferanslarını derlemek istedik ve sizlere en çok izlenen teknoloji videolarının bir listesini hazırladık.
 
İşte 2020 yılında gerçekleşen ve mutlaka izlemeniz gereken 10 TED teknoloji konuşması;
 
10) Olafur Eliasson - Çocuklar Çevreyi Korumak İçin Konuşuyor, Hadi Onları Dinleyelim!
New York'un Doğu Nehri'ndeki dört yüksek şelale gibi büyük ve ilgi çekici sanat enstalasyonları ile tanınan Olafur Eliasson en son projesini anlatıyor. "Earth Speakr" adlı bu proje çocuklar için tasarlanan ve küçük çevre aktivistlerinin doğayı koruma, çevre kirliliği ve daha birçok şey hakkında tartışmalar yapmasını amaçlayan bir sanat platformu.

 
9) Philip Lubin - İnsanlık Yıldızlara Nasıl Ulaşabilir?
Kendi Güneş sistemimizden çıkıp başka bir sisteme girebilir miyiz? Astrofizikçi Philip Lubin, insanlığın ilk yıldızlararası görevine olanak sağlayan küçük bir uzay aracını itmek için lazer kullanmak gibi müthiş bir olanağı ele alıyor. Bu dönüşebilir teknolojinin, kendi yıldızımıza en yakın olan Proxima Centauri'ye ulaşmamıza nasıl yardım edeceğini ve evren anlayışımızı temelde nasıl değiştireceğini öğrenin.

 
8) Audrey Tang - Dijital İnovasyon Pandemilerle Nasıl Savaşabilir ve Demokrasiyi Nasıl Güçlendirebilir?
Teknoloji, hızlı ve adil bir demokrasi yaratabilir mi? Hatta eğlenceli. Tayvan COVID-19 salgını nedeniyle 2020'nin başlarında kapatma uygulamadı. Dijital Bakanı Audrey Tang bunu nasıl başardıklarını anlatıyor. Tayvan'ın yenilikçi stratejileri arasında; maske stok durumunu gösteren uygulamalar, sonradan yasalaşan kitle kaynaklı fikirler ve yalan bilgiye espriyle karşılık veren "mizah sahteyi yener" kampanyası bulunuyor.

 
7) Refik Anadol - Makine Zekası Çağında Sanat
Bir makinenin zihni nasıl görünür? "Blade Runner"daki fütürist Los Angeles mimari vizyonundan ilham alan medya sanatçısı Refik Anadol, stüdyosunun mimarlar, veri bilimciler, sinir bilimciler, müzisyenler ve daha fazlasıyla yaptığı işbirliğinde sanatı yapay zeka ile harmanlıyor. Teknolojinin ve yaratıcılığın geleceğini yeniden düşünmenizi sağlayabilecek başka dünyadan kurulumlara tanık olun.

 
6) Lisa Jackson, Liz Ogbu - Apple'ın 2030 Yılına Kadar Karbon Nötr Olma Sözü
Apple'ın çevre ve toplumsal Başkan Vekili ve ABD Çevre Koruma Ajansı eski başkanı Lisa Jackson'ın liderliğinde şirket kendi kurumsal ve perakende sınırlarında zaten karbon nötr durumda. 2030'a kadar Apple karbon nötr durumunu tedarik zincirine ve tüketicilerine kadar genişletmeyi umuyor. Şehirci ve mekansal adalet aktivisti Liz Ogbu ile sohbette Jackson liderlik, teknoloji, çevre ve yeşilci bir ekonomi inşa etmeyle alakalı düşüncelerini paylaşıyor.

 
5) Monica Araya - Şehirlerde Ulaşım Detoksu
Tüm dünyada insanlar temiz hava talep ediyor ve şehirler de buna cevap vermeye başlıyor diyor elektrikleşme yanlısı Monica Araya. Araya bizleri önümüzdeki on yıl içinde emisyonsuz motorsiklet, araba, otobüs ve feribota geçerek ulaşım sistemlerini tamamen elektrikleştirmek için uğraşan kentsel alanlar ve ötesinde bir dünya turuna çıkarıyor. İçten yanmalı motorun olmadığı bir dünyanın nasıl görüneceğini ve buna ulaşmak yapılması gerekenleri görün.

 
4) Thomas Crowther - Doğanın Biyolojik Çeşitliliğini Restore Etmek İçin Küresel Hareket
Ekolojist Thomas Crowther, biyolojik çeşitliliğin Dünya'daki yaşamın ve zarar görmüş gezegenimizi canlandırmanın anahtarı olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletlerin bilinen Trilyon Ağaçları Kampanyasına yol açan yeniden ağaçlandırma üzerine manşet oluşturmuş araştırmasının iç hikayesini paylaşan Crowther, herkesin her yerde, dünya ekosistemlerinin biyo-çeşitliliğini geri kazanmaya yardımcı olmak için inşa edilmiş kapsamlı ve bilgilendirici bir platform olan Restor'u tanıtıyor.

 
3) Prens William - Gezegenimizi Düzeltmek İçin "Dünya Hareketi"ne İhtiyacımız Var
Cambridge Dükü Prens William'a göre ''Tarihin en sonucu olan dönemi olan bir 10 yıla giriş yapıyoruz.'' Başkan John. F. Kennedy'nin Ay hareketi anlamına gelen ''Moonshot'' hedefinden esinlenerek hepimizi en büyük mücadeleye doğru çağırıyor: ''Dünya hareketi''ne. Gezegen için bir dizi kararlı hedef içeren bu hareket, doğayı korumak ve yeniden canlandırmak, havayı temizlemek, okyanuslara hayat vermek, atıksız bir dünya inşa etmek ve iklimi düzeltmek üzerine kurulu -- hepsi de önümüzdeki on yıl içinde. Bunu yapmak için dünyanın her yanından acillik, yaratıcılık ilkeleriyle ve bunun mümkün olduğuna inanacak insanlara ihtiyacımız var.

 
2) Ali Kashani - Yemeğinizi Getiren Dostane, Otonom Robot
Bir sonraki dürümünüzü verebilecek dostane robotla tanışın. Ali Kashani bizi Postmates'ın otonom dağıtım robotuyla tanıştırıyor ve bunun karbon emisyonlarını azaltmaya ve her yerde şehirlerde değerli gayrimenkulleri boşaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini açıklıyor. Yemeğinizi (ve daha fazlasını) neşeyle getirmek ve yoğun kaldırımlardaki karmaşık sosyal etkileşimlerde gezinmesi için nasıl özel olarak tasarlandığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

 
1) Bill Gates - Pandemi Yakın Geleceği Nasıl Şekillendirecek?
Bill Gates gelecek aylarda koronavirüs pandemisi için yaşanabilecek en iyi (ve en kötü) senaryoları anlatıyor, virüs bulaşını azaltmanın zorluklarını açıklıyor, gelecek vaat eden aşı adayları hakkında haberler veriyor, normalleşmeye dair görüşlerini aktarıyor ve hatta kendisi hakkında dolaşan komplo teorilerine yanıt veriyor. Kendisi gibi hayırseverlere yönelik yaptığı, eylemleri, kararlılığı ve farkındalığı güçlendirme çağrısı için takipte kalın.

 
Bonus) Ethan Hawke - Yaratıcı Olmak İçin Kendinize Fırsat Verin
Yaşamını şekillendiren anları derinlemesine düşünen aktör Ethan Hawke, cesur sözlerin birbirimizi iyileştirme ve iletişim kurmayı nasıl geliştirdiğini irdeliyor ve kendi arsız yaratıcılığınızı keşfetmeye davet ediyor. Ethan Hawke, siz yürümedikçe ortada yol olmayacak," diyor.

 
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
2020'nin En Çok Okunan 10 Teknoloji Yazısı
Hayatımızı Değiştirecek 20 Teknolojik Ürün
Robotik Nedir? Gelecekte Robotlar Nasıl Olacak?

Diğer Bloglar