Ana içeriğe atla
En

Wi-Fi 6 Nedir? Wi-Fi 6 Avantajları Nelerdir?

Teknoloji ve İnovasyon

Wi-Fi 6 Nedir? Wi-Fi 6 Avantajları Nelerdir? Wi-Fi 6 Teknolojisi Nedir? WiFi 6 ne işe yarar?
Wi-Fi 6, Wi-Fi teknolojisinde yeni standart ve bir yeniliktir. Wi-Fi 6, "AX Wi-Fi" veya "802.11ax Wi-Fi" olarak da bilinir. Wi-Fi 6 aynı zamanda 802.11ac Wi-Fi standartlarını da oluşturur. Herhangi bir yeni Wi-Fi standardını kullanılırken sorulması gereken soru, kullanıp kullanmayacağınız değil, ne zaman ve nasıl geçiş yapılacağıdır. Geçişi yapmadan önce de bu yeni teknolojinin nasıl çalıştığı ve nasıl kullanıldığını detaylı incelemek gereklidir. Bu yazımızda, Wi-Fi 6'nın faydalarını ve geçiş stratejilerini aktaracağız.

Wifi 6 Nedir?
Wi-Fi 6, yeni nesil bir Wi-Fi’dir. Wi-Fi 6 diğer Wi-Fi’lerle beraber aynı işlemleri görür yani kullanıcılarını internet ile buluşturur. Bu işlemi, daha hızlı ve daha verimli şekilde sağlayacak ek teknolojilere sahiptir. Bu sebeple, Wi-Fi 6’ya yeni nesil Wi-Fi denir.

Wi-Fi 6’nın Faydaları Nelerdir?
Wi-Fi 6, kullanıcılar için tamamen aktif ve çalışabilir olduğunda, kullanıcılar için önemli avantajlar ve ilerlemeler sağlayacaktır. Bu ilerlemelerin ve avantajların çoğu, yoğun kablosuz konumlar veya VoIP trafiği gibi alanları ve uygulamaları hedefleyecektir. Aşağıda Wi-Fi 6’nın bazı özelliklerinden ve avantajlarından bahsedeceğiz.
1) Dikgen Frekans Bölmeli Çoklama (OFDM) sayesinde, mevcut bant genişliği daha verimli hale gelmiş olacak. Kurumsal kullanıcılar ve normal kullanıcılar Wi-Fi kullanılırken hıza ihtiyaç olduğunu düşünebilir. Ancak, birçok performans sorunu aslında tıkanıklardan dolayı ortaya çıkar. Dikgen Frekans Bölmeli Çoklama bu sorunu çözmeye yarar.
2) Çok kullanıcılı eşzamanlı aktarım ile 4x4 akışından 8x8 akışına geçiş yapılmış olur. Çoklu giriş, çoklu çıkış, yukarı bağlantı ve aşağı bağlantı oranı sayesinde hem yukarı bağlantı hem de aşağı bağlantı kullanılabilir hale geldi.
3) Temel Hizmet Seti (BSS) renklendirme özelliğini kullanarak, aynı frekansta olan trafikleri ilgili renklere dağıtır. Bu sayede spektrumun kullanıma uygunluğunu belirleyerek tekrar kullanılabilirliğini ve performansını artırır.
4) Wi-Fi 6’nın yeni modülasyon teknikleriyle beraber, kullanıcılarına %25'lik olası bir iş hacmi artışı sağlar.
5) Wi-Fi 6, cihazların bir yönlendirici ile iletişim planlaması yapar ve bu planlama sayesinde, sinyalleri iletmek ve aramak için antenlerini uzun süre açık tutmak zorunda kalmaz. Bu teknoloji, daha az pil tüketimi ve uzun pil ömrü sağlar.

Wi-Fi 6 modem ve diğer bileşenleriyle yaygın olarak kullanılmaya başlayınca şirketiniz tarafından veya kişisel olarak bu faydalar ile karşılaşacaksınız. Wi-Fi 6, en güncel teknoloji olduğundan dolayı diğer Wi-Fi’lere göre daha etkili ve efektif bir hizmet alacağınızı düşünebilirsiniz.

Wi-Fi 6’ya Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Peki şirketler veya işletmeler Wi-Fi 6’ya nasıl geçiş yapmalı ve nelere dikkat etmelidir?

Öncelikle Wi-Fi 6 ne kadar yeni teknoloji bir Wi-Fi olsa da önceki teknolojilere yine ihtiyaç duyacaktır. LAN donanımı güncellerken, alt yapınıza Wi-Fi 6 AP’leri eklemeniz gerekir. Böylelikle, yeni teknoloji olan Wi-Fi 6’ya geçiş için ilk adım atılmış olur.

Güç Tüketimi: Wi-Fi 5 yani bir önceki teknoloji, 2.4GHz istasyonları desteklemezken, Wi-Fi 6 destekler. Wi-Fi 6, Wi-Fi 5’e kıyasla önceki teknolojilere daha uyumludur. Ayrıca, uzamsal akışı yoğun kullanan yerel Wi-Fi 6 cihazları önceki nesil teknolojilere göre daha fazla güç tüketecektir. Bu sebeple, Wi-Fi 6’nın tüm özelliklerini kullanabiliyor olmanız için AP’leriniz yeterli güç sağlayabiliyor mu veya üretebiliyor mu kontrol etmeniz gerekir.
ethernet nedir, ethernet kabloları, wifi 6 nedir? Wifi 6 modem nedir?  wi-fi 6 modem,  802.11ax modem
Ethernet Kabloları:
(PoE) Power Over Ethernet, artık ihtiyaç değil gereklilik haline gelmiştir ve Wi-Fi 6’nızı kullanmaya başlamadan önce, Wi-Fi 6 seçeneklerine ve gereksinimlerinin neler olduğuna yakından bakmalısınız. Ek olarak, bazı AP’lerin birden fazla yukarı bağlantısı vardır ve ihtiyacı olan gücü birkaç bağlantı noktasından alabilir. Bu da, sizin başka bir Ethernet kablosuna ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir. Fakat aynı zamanda bant genişliği avantajı da elde etmiş olursunuz.

Hızlı Uplinkler: Wi-Fi 6 AP’leri 1 Gbps’in üzerinde iş hacmi üretebildiği için Gigabit Ethernet’in yukarı bağlantısı bir dar boğaz haline gelebilir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı AP’ler birden çok bağlantıyı destekler, Link Aggregation Control Protocol (LACP) teknolojisi iki bağlantı noktasını bir araya getirebilir. Wi-Fi 6’nın yüksek uplink avantajını kullanmak istiyorsanız, bir sonraki anahtar altyapısı yenilemeniz sırasında yüksek hızlı bakır bağlantı noktalarının kullanılabilir hale getirmeniz gerekir.

Wi-Fi 6 Sertifikası
Bazı satıcılar, Wi-Fi donanımını gayri resmi olarak Dalga 1 ve Dalga 2 olarak adlandırılan aşamalarda teslim ediyorlar. Satıcınızın böyle bir işlem uygulayıp, uygulamadığını kontrol etmeniz veya sormanız gerekir. Her dalgada nasıl özelliklerle karışılabileceğinizi de öğrenmeniz gerekir. Ayrıca bazı satıcılar, size Wi-Fi 6’nın özelliklerini sağlayan standart ürünler de satabilir. Ancak, bu ürünlerin Wi-Fi 6 sertifikası yoktur, bir diğer deyişle Wi-Fi Alliance standartlarının testlerini geçemeyen ürünlerdir. Wi-Fi 6 edinirken aldığınız ürünün onaylı sertifikası olup olmadığını, bu özelliklere ve bilgilere dikkat ederek öğrenmelisiniz.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu
Li-Fi Nedir, Yoksa Wi-Fi’ın Yerini mi Alacak?
Kurumlara Yönelik Kablosuz İletişim Çözümleri

Diğer Bloglar